Guardiola prijst de magie van de Rotterdamse Kuip

In het land waarvan hij het voetbal en zijn grote acteurs leerde liefhebben dankzij inspirator Johan Cruijff, is Pep Guardiola aardig en respectvol voor Feyenoord, voor de Kuip, en zelfs voor het zwalkende Nederlandse voetbal in zijn totaliteit.

Willem Vissers
Pep Guardiola. Beeld Reuters
Pep Guardiola.Beeld Reuters

Guardiola (46), trainer van Manchester City, holde in het verleden, als speler van Barcelona, eindeloos door de bossen in Odoorn, tijdens trainingskampen van Johan Cruijff. Hij voetbalde met tal van Nederlanders, had Cruijff en Van Gaal als trainer. Holland zit in zijn hart. En hij zou sowieso nooit zeggen dat het woensdag makkelijk gaat, bij Feyenoord - Manchester City, al is het maar omdat uitwedstrijden in de Champions League bijna altijd lastig zijn. City won er geen een, vorig seizoen.

Hij bestempelt Feyenoord als goed, herkenbaar Nederlands, met goede buitenspelers, met positiespel, met de wil op balbezit te spelen. Hij lacht bij de vraag of het moeilijk is te aarden in Engeland, het land van de lange bal, met name voor iemand die prachtig positiespel over de grond gewend is.

'Ben jij echt een Nederlander? Die vraag stellen ze vijftig keer in Engeland. Natuurlijk is het anders. Engeland heeft grote kerels, veel invloed van spelhervattingen, een ander tempo dan bijvoorbeeld Spanje. Maar ook in Engeland is het elf tegen elf, met één scheidsrechter, supporters en invloed van het weer.' Als hij de voorspelling van storm hoort voor woensdag: 'Laat het maar stormen. Dat zijn we gewend in Engeland.'

Hij hangt zijn jasje over de stoel bij binnenkomst in de perskamer van de Kuip en ziet er tof uit. Mooi T-shirt, lichte broek, baard, gebruind. Hij wrijft door zijn gezicht en praat in grappig Engels.

Op elke vraag is zijn antwoord interessant, prikkelend, aanzettend tot nadenken. Hij prijst de traditie en de magie van de Kuip. 'Ik hoorde van de Nederlandse internationals altijd dat ze liever in de Kuip speelden dan in Amsterdam.'

Handelshuis Manchester city

Trainer Pep Guardiola van Manchester City investeerde deze zomer voor 244 miljoen euro in zeven spelers en verkocht negen spelers voor een dikke negentig miljoen. Vorig seizoen kocht City voor 212 miljoen negen spelers en verkocht het drie spelers voor ruim dertig miljoen.

Volgens het Britse CIES Football Observatory heeft City 853 miljoen euro geïnvesteerd in zijn huidige selectie. Daarmee steekt het Paris St-Germain de loef af, dat spendeerde drie miljoen minder. Manchester United is nummer drie met 784 miljoen.

Driehoekjes

Josep Guardiola. Pep. Bezongen in boeken. Icoon van het trainersgilde, wiens belangrijkste inspiratiebron dus Cruijff is. Bij Barcelona, waar hij alles en iedereen kende als oud-speler en de beste voetballers in de beste fase van hun loopbaan trof als jonge trainer, liet hij het elftal voetballen met zijn nadrukkelijke stempel.

Snel de bal veroveren, altijd willen aanvallen, vlot diepte zoeken. Driehoekjes vormen waarin menig tegenstander hopeloos verdwaalde. Barcelona rond 2009 was in veler ogen het beste elftal aller tijden, zeker in de combinatie succes/schoonheid.

Bij Bayern München, zijn volgende club, oogde het spel op goede dagen bijna nog indrukwekkender, met name omdat hij het ook kon zonder Messi. Alleen de Europese triomf bleef uit.

Bij City is weer alles anders. De Premier League is onvoorspelbaar, hier kan iedereen van iedereen winnen. Hier lopen allerlei stijlen door elkaar. Beroemde trainers uit het vasteland van Europa en Zuid-Amerika nemen het op tegen ouderwetse mannen uit het moederland van het voetbal en traditionele mores. Echt dominant speelt City nog niet in zijn tweede seizoen bij de club.

Hoge intelligentie

Vaak kun je nog steeds niet duidelijk zien dat het een elftal van Guardiola is, hoewel trainer Van Bronckhorst van Feyenoord het met die stelling slechts ten dele eens is. 'Natuurlijk past Pep zich aan aan de competitie waarin hij speelt. Maar je ziet nog steeds dat City tegenstanders helemaal vastzet, dat hij spelers heeft met hoge intelligentie. Hij schakelt tussen systemen.'

Guardiola investeerde deze zomer voor een kleine 250 miljoen euro en verkocht voor een kleine honderd miljoen. Hij haalde alleen al twee backs voor ruim honderd miljoen samen, Kylie Walker en Benjamin Mendy. Ze zijn cruciaal in zijn aanvallende speelwijze met veel beweging.

Feyenoord zou kunnen schrikken van de afstraffing van Liverpool zaterdag bij City (5-0). Het spel was indrukwekkend, overigens vooral na de rode kaart voor Sané, en mede omdat Liverpool ook met zijn tienen vol bleef aanvallen. Voor Feyenoord is Bournemouth - City (1-2), een duel van twee weken eerder, in feite interessanter, omdat Bournemouth zich concentreerde op de defensie. Dat zal ook de tactiek van Feyenoord zijn.

Ronald Koeman, trainer van Everton, dineert geregeld met vriend Guardiola, die in de buurt woont. Guardiola heeft het dan onder meer over die moeilijke aanpassing aan de Premier League, vanwege de intensiteit, de soms wat kleinere velden en de lange ballen.

Guardiola leert gaandeweg mee te gaan in het ritme in Engeland, met een volle portemonnee als bijkomend voordeel. Dat eindeloze kopen doet wat afbreuk aan zijn imago, maar hij schaamt zich daarvoor niet meer. Mooi voetbal en winnen, dat telt. 'Maar het is nog veel te vroeg om te vragen of we de Champions League kunnen winnen. We beginnen net.'

Meer over