Grote onbekende keeper Delwarte held van Roda

Een onbekend negentienjarig Waals joch uit Chapelle dwong Ajax gisteravond tot een pas op de plaats (1-1) op sportpark Kaalheide waar twee ploegen elkaar op chaotische wijze bestreden....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

KERKRADE

Gregory Delwarte, de derde doelman in de rangorde bij Roda JC die in de eredivisie voor de eerste maal werd beproefd en zelfs in het tweede elftal nooit aan de beurt was gekomen, stond na de rode kaart van zijn collega Damjanac Ajax slechts één treffer toe.

Vol ongeloof en snikkend van vreugde wierp hij na afloop van het sprookjesachtige debuut zijn handschoenen de tribune in. Zo'n beetje alle toeschouwers in Kerkrade werden vervolgens bedankt voor hun steun.

In een allesbehalve vloeiende, maar wel effectieve stijl verrichtte Delwarte vijf reddingen. In de slotfase beging hij zijn enige fout toen hij de bal na een laag schot van Sibon liet glippen en Litmanen scoorde.

Grensrechter Theelen constateerde echter dat de Fin zich in buitenspelpositie bevond en scheidsrechter Luinge volgde het advies op en keurde de treffer af. Trillend als een riet en openlijk smekend om het laatste fluitsignaal, beeïndigde Delwarte zijn jongensdroom, vol ongeloof en lachend en huilend tegelijk.

Het eerste puntverlies trof Ajax niet zwaar, daarvoor is de voorsprong op PSV te geruststellend, maar de mankementen in zijn ploeg zullen trainer Olsen te denken hebben gegeven. Op het middenveld werd onvoldoende agressief gestreden en op de flanken balde Ajax nimmer een vuist. Vooral in de tweede helft was het overwicht groot, maar waren de kansen spaarzaam en werd vooral de strakke regie van aanvoerder Blind (geschorst) gemist.

Doordat Dani zondag tegen Feyenoord aan de knie geblesseerd raakte en Babangida en Laudrup eveneens zijn uitgeschakeld, stelde Olsen gisteravond Ronald de Boer en Hoekstra als buitenspelers op. Ze slaagden er slechts zelden in zich los te maken van Obdam en Senden en omdat hetzelfde voor Arveladze en zijn bewaker Vrede gold, leverde het overwicht Ajax weinig kansen op.

Curieus was de rol van Melchiot, de al weer bijna vergeten rechtsbenige verdediger die het als linksback mocht proberen. Melchiot kreeg de voorkeur boven de (linksbenige) Sier, maar slaagde er niet in het spel van Ajax aan de linkerkant vorm te geven. Hij trof het bovendien niet dat de spelers vóór hem, Witschge en Litmanen vooral, zich geen raad wisten met het geel-zwarte blok op het middenveld.

Het noodlot trof Roda JC gisteren al na twaalf minuten en het slachtoffer was de doelman, Nikola Damjanac die de bal, na een kopbal van Hoekstra, buiten het strafschopgebied wegsloeg. Luinge ontging het niet, behalve dom was de actie ook opzichtig, en stuurde hem het veld uit.

Van een persoonlijke tragedie was eveneens sprake. Damjanac (Joegoslaaf) kreeg van trainer Jol dit seizoen de voorkeur boven Kässmann (Duitser), maar stapelde trillend van nervositeit flater op flater. Gisteravond was hij echter weer aan de beurt, door een blessure van Kässmann.

De rode kaart van Damjanac dwong Jol tot een ingrijpende wijziging van tactiek en kostte Peeters zijn plaats, zéér tot zijn verdriet. De derde doelman die Roda JC in de zomer aantrok na het vertrek van Hesp naar Barcelona, werd door scout en geldschieter Hendriks opgespoord bij de Belgische amateurclub Chapelle.

De jonge Delwarte startte onbevangen aan zijn eerste eredivisiewedstrijd en stelde zijn ploeggenoten met zijn zelfverzekerde houding onmiddellijk gerust.

Kansloos was hij slechts één keer, in de 45ste minuut van de eerste helft toen het doel van Roda JC eerst door Arveladze werd bestookt, toen door Witschge en vervolgens door Ronald de Boer. Op aangeven van de rechtsbuiten tegen wil en dank scoorde Litmanen, koppend (1-1).

Het was de gelijkmaker omdat kort tevoren Roda de score had geopend, door de Belg Valgaeren die een fraaie aanval afrondde en daarbij behalve Ooijer ook Van der Luer dank was verschuldigd. Drie minuten eerder, in de 35ste minuut, had Lawal de bal op de lat geschoten.

In de tweede helft kreeg Delwarte de kans zich te onderscheiden en moedig kweet hij zich zijn taak. Achtereenvolgens Ronald de Boer en Witschge met vrije trappen, plus Rudy en Litmanen slaagden er niet in de Belg te passeren. Dat verbaasde ook Jol in hoge mate, gaf de trainer naderhand toe.

Dat uitgerekend zijn uitgedunde ploeg de triomftocht van Ajax in de eredivisie onderbrak, beviel Jol zeer. Ajax verzuimde gisteravond het record uit het seizoen 1995-'95 te evenaren toen werd gestart met twaalf overwinningen.

Meer over