Nieuws

Groots afscheid voor Kramer en Wüst in Thialf: ‘Spreekt uit hoeveel je betekend hebt voor de schaatssport’

Tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen namen Sven Kramer en Ireen Wüst afscheid van de schaatssport. Als afscheidscadeau zijn de twee bochten van ijsstadion Thialf naar de twee meervoudig olympisch kampioenen vernoemd.

Erik van Lakerveld
Sven Kramer en Ireen Wust nemen afscheid van het publiek tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in Thialf Beeld ANP
Sven Kramer en Ireen Wust nemen afscheid van het publiek tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in ThialfBeeld ANP

Het eerbetoon in Thialf was groots opgezet met onder andere videoboodschappen van premier Mark Rutte, IOC-voorzitter Thomas Bach, optredens van Jan Smit, Stef Bos, Claudia de Breij en Dinand Woesthoff. Bijna een uur lang werden Wüst en Kramer gefêteerd, waarbij ze persoonlijk werden toegesproken door Humberto Tan en Dolf Jansen.

Op de tribune zat de koninklijke familie, op uitnodiging van Wüst zelf. ‘Bij de huldiging na de Spelen heb ik de majesteit gevraagd of hij bij ons afscheid wilde zijn’, vertelde de 35-jarige regerend olympisch kampioene 1.500 meter.

Voor Wüst was het een overweldigende ervaring, zoveel warme woorden, zoveel lof. ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere.’ Ze was blij dat ze naast Kramer zat en het niet helemaal alleen moest ondergaan. ‘Hoe mooi is dat: we zijn samen gekomen en samen gegaan.’

Ard Schenk had als slotspreker de eer om hun namen boven de staantribunes van het ijsstadion te onthullen. De bocht na de finish, voorheen de noordbocht, draagt Wüsts naam. Zij zag het als een grote blijk van waardering. ‘Er spreekt uit hoeveel je hebt betekend voor de schaatssport. En – dat is een beetje gek om te zeggen – hoe groot je bent’, zei ze.

De bocht voor de finish is vernoemd naar Kramer. De Fries was er content mee. ‘Dat is toch een beetje de feestbocht’, zei hij lachend.

Kramer benadrukte in zijn dankwoord de inspanningen van Patrick Wouters van den Oudenweijer en Robert van der Wallen, die het afscheid hadden georganiseerd. Hijzelf en Wüst wisten niet wat er te gebeuren stond. ‘En dat is best lastig voor een neuroot als ik’, zei Kramer.

Een paar uur voor de afscheidsceremonie was Wüst nog in actie gekomen op de 1.500 meter. Ze zag in haar laatste schaatsmeters haar Japanse tegenstander Miho Takagi de overwinning pakken in 1.53,32. Zijzelf eindigde net naast het podium met 1.54,77.

Kramer kwam niet in actie op het ijs. Hij was wel eerder op de dag onder valse voorwendselen naar Thialf gelokt om daar door de minister van Sport, Conny Helder, benoemd te worden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Wüst was na thuiskomst van de Spelen al benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is na schaker Max Euwe de enige andere sporter met die onderscheiding.