Groenendaal neemt mountainbike-titel van Brentjens over

Richard Groenendaal heeft Bart Brentjens onttroond als nationaal kampioen mountainbiken. De Brabantse veldrijder, in dienst van de Rabo-ploeg van Jan Raas, reed de Olympisch kampioen uit Schayk zondag bij het NK in Gulpen op drie minuten....

ANP

GULPEN

Groenendaal manifesteerde zich al eerder bij het NK mountainbiken met bronzen medailles. Hij miste alleen de inhoud om bijna tweeëneenhalf uur lang strijd te leveren. 'Het is twee keer zo lang als een veldrit. Normaal zit er bij mij tussen wedstrijden van een uur een hele week', grijnsde de Rabo-coureur.

Voor Groenendaal had de race geen ronde langer moeten duren. 'Dan was ik van de fiets gevallen.' Bij Brentjens heerste hetzelfde idee. Alleen met een andere achterliggende gedachte. De Olympisch kampioen voelde zich een beetje vernederd. Nederlandse en wereldtitel, eerste Olympisch kampioen; daarvan word je misschien hooghartig.

Yvonne Brunen, lid van de nationale wegselectie en net terug uit de Franse etappekoers Tour de l'Aude, veroverde zondag de Nederlandse titel bij het mountainbiken. Tot haar eigen stomme verbazing en tot ergernis van alle specialistes mag de drievoudige nationale wegkampioene zich een jaar lang de beste van de mountainbikesters noemen.

Brunen reed op en rond de Gulpenerberg de hele wedstrijd voorop. Het was de derde race van de Swifterbantse, vorig jaar teleurstellend tijdens de Olympische wegwedstrijden in Atlanta, op een mountainbike. De eerste keer in Nijverdal won ze direct een wedstrijd voor de topcompetitie, later in Valkenswaard was ze tweede. 'Dit zal wel hard aankomen bij de specialistes. Ik was toch thuis, dus kon ik meedoen.'

Brunen reed Corine Dorland op ruim een minuut en Elsbeth Vink als bronzen medaillewinnares op ruim drie minuten. Het tweetal heeft veel meer ervaring in de oprukkende sport, rijdt het hele seizoen wereldbekerwedstrijden. 'Het NK is niet bepalend voor het seizoen', zei een balende Dorland.

Meer over