Groeibriljant Tim Wellens heeft geen last van de druk

Doordat Wilco Kelderman, een andere belofte, zaterdag in de finale geen steun had van ploeggenoten, kon Wellens voor de tweede keer de Eneco Tour winnen.

Iwan Tol
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het was in 2012, tijdens de Ronde van Peking, dat Tim Wellens voor het eerst dacht: 'Dat zou weleens iets kunnen worden met mijn carrière.' Daarvoor had hij zich vooral bekwaamd in het mountainbiken, een tak van de wielersport die hij nog altijd leuker vindt dan rijden op de weg.

Gelukkig voor de Belg koos hij als junior voor de weg. Een jaar na Peking lukte het hem om tijdens het Critérium du Dauphiné mee te gaan met een lange ontsnapping. Ook zo'n beslissend moment in Wellens' carrière. In 2014 behaalde hij twee tweede plaatsen in de Giro d'Italia en won hij de Eneco Tour. 'Toen was de trein vertrokken', zei hij dit voorjaar in een interview met het Belgische Wielermagazine.

Wellens (24), de groeibriljant van Lotto-Soudal, schreef gisteren voor de tweede achtereenvolgende keer de Eneco Tour op zijn naam. Een knappe prestatie, want Wellens bevindt zich nu in de moeilijkste fase van zijn carrière: hij moet zijn belofte gaan waarmaken. Zo gaat dat bij een groot talent. En dat in een land dat snakt naar een ronderenner die weer eens een rol kan spelen in de Tour de France.

undefined

Winnaar Tim Wellens temidden van Greg van Avermaet (tweede) (L) en Wilco Kelderman (derde) tijdens podiumceremonie van de zevende en laatste etappe in de Eneco Tour van Sint-Pieters-Leeuw naar Geraardsbergen. Beeld anp
Winnaar Tim Wellens temidden van Greg van Avermaet (tweede) (L) en Wilco Kelderman (derde) tijdens podiumceremonie van de zevende en laatste etappe in de Eneco Tour van Sint-Pieters-Leeuw naar Geraardsbergen.Beeld anp

Kwetsbaar

Toch maakt Wellens niet de indruk gebukt te gaan onder de druk. Gisteren, na afloop van de 188 kilometer lange etappe naar Geraardsbergen, kreeg hij eerst een kus van zijn vriendin Sophie, vervolgens een high five van ploeggenoot André Greipel en daarna begon hij rustig te vertellen over zijn zege, waarin hij uitdrukkelijk zijn ploeg bedankte voor het geleverde werk.

Een dag eerder, tijdens de Ardennen-etappe naar Houffalize, was maar weer eens gebleken hoe kwetsbaar een klassementsleider kan zijn als hij geïsoleerd komt te zitten. Het overkwam zijn leeftijdgenoot Wilco Kelderman, die in de finale niet meer kon rekenen op de steun van zijn ploeggenoten. Kelderman werd van alle kanten bestookt met aanvallen en moest uiteindelijk zijn witte leiderstrui overdragen aan Wellens. Die stond hem niet meer af.

De Eneco Tour begon vorige week met een ploegenpresentatie in Bolsward van Tour de France-achtige allure. De ronde eindigde gisteren in het centrum van Geraardsbergen, vlak bij de Muur. Daartussendoor werd de wedstrijd gekenmerkt door een prachtig koersverloop.

undefined

Tim Wellens krijgt de felicitatie's van zijn vriendin Sophie Daniels na het winnen van de Eneco Tour. Beeld anp
Tim Wellens krijgt de felicitatie's van zijn vriendin Sophie Daniels na het winnen van de Eneco Tour.Beeld anp

Gouden kilometer

Danny van Poppel verraste op de eerste dag door de sprint in Bolsward te winnen, Tom Boonen liet op dag 3 in Ardooie zien dat hij nog lang niet is afgeschreven, Jos van Emden toonde tijdens de tijdrit dat hij nu echt tot de wereldtoppers op dat onderdeel behoort, Wilco Kelderman revancheerde zich na een mislukte Tour door vrijdag de leiderstrui te pakken en de zege van Tim Wellens op zaterdag in Wallonië was ronduit indrukwekkend.

En dan was er nog de invoering van de zogeheten gouden kilometer, een kort op elkaar liggende serie van drie sprints waarin bonificatieseconden te verdienen zijn, op zo'n twintig kilometer van de streep. Het systeem, opgezet om meer spektakel te genereren, kende een interessante aftrap.

Met name in het eerste vlakke en vaak voorspelbare gedeelte van de Eneco Tour leidde het tot een verlevendiging van de wedstrijd. Roompot dankte er zelfs zijn grootste succes in zijn nog prille bestaan aan. Door uitgekiend de bonificatieseconden bij elkaar te sprokkelen verdiende Jesper Asselman - pas acht maanden prof - zoveel punten dat hij zichzelf terugzag in de leiderstrui.

undefined

null Beeld belga
Beeld belga

Sterven of winnen

De slotetappe van gisteren werd een prooi voor Manuel Quinziato, de 35-jarige meesterknecht van BMC. Hij was een van de veertien vluchters die al na vijftien kilometer uit het peloton wegsprongen. Quinziato bleef uiteindelijk over met Björn Leukemans en Yves Lampaert. Een versnelling van Quinziato op de Denderoordberg, vijf kilometer voor het einde, betekende het einde van dat groepje.

Heel even leek de Italiaan in de laatste meters stil te vallen. Honderd meter voor de finish keek hij achterom. 'Toen ik Leukemans zag terugkomen, kon ik maar één ding denken', zei de Italiaan na afloop. 'Of ik sterf of ik win.' Het werd dat laatste.

undefined

Manuel Quinziato juicht na het winnen van de zevende etappe in de Eneco Tour. Beeld anp
Manuel Quinziato juicht na het winnen van de zevende etappe in de Eneco Tour.Beeld anp

Eneco'16 in september

De volgende editie van de Eneco Tour zal vanwege de Olympische Spelen in Rio niet in augustus, maar in september worden verreden. In 2008 en 2012 viel de rittenkoers nog samen met de Olympische Spelen. Dat ging ten koste van het deelnemersveld en de media-aandacht. Met het oog op het WK in Qatar, dat twee weken later begint, overweegt de organisatie volgend jaar een ploegentijdrit in het schema op te nemen, teneinde een zo aantrekkelijk mogelijke voorbereidingskoers voor het WK te zijn.

undefined

Meer over