Griekse reus laat Nesselande kansloos

Manmoedig trachtten de spelers Nesselande het woud van Griekse armen te ontwortelen. Maar de hoge bomen uit Thessaloniki waren niet te vermurwen....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De setstanden gaven de verhoudingen tussen de Nederlandse kampioen en de Helleense grootmacht treffend weer. Er was voor het keurkorps van coach Blangé geen beginnen aan tegen de lengte van de Griekse tegenpool.

Nederlanders staan te boek als het langste volk ter wereld, zo niet gisteravond in het Rotterdamse Topsportcentrum. De 2 meter lange Nesselande-middenman Jairo Hooi keek verdwaasd om zich heen toen hij zijn tegenstanders opmerkte. Naast potige jongens als Clayton (2,05 meter) en Kravarik (zelfs een centimeter langer) voelde hij zich als een kleuter die zojuist de reuzen uit het Land van Ooit had ontmoet.

Nesselande verloor niet alleen op basis van lengte. Ook de gemiddelde leeftijd ligt bij Iraklis stukken hoger. Met gewaardeerde krachten als de grijzende, 37-jarige Kalmazidis en de Amerikaan Brooks (36) op de loonlijst, beschikt het team over veel routine. En ervaring is alles in het volleybal. Dus kon de onlangs aangetrokken Italiaan Cernic, vertrouwend op zijn oudere medespelers, gisteravond schitteren.

Nesselande weigerde te capituleren en ging met opgeheven hoofd ten onder. Het team gokte zoals gebruikelijk op de set-ups van spelverdeler Van Gendt en de offensieve bevliegingen van Van der Wel en Van de Loo, die zaterdag nog 26 punten binnensloegen in de met 3-0 gewonnen competitie-ouverture tegen Zwolle.

Maar spelen tegen een team dat werkt met een miljoenenbegroting, is iets anders dan een zaterdagavondpotje tegen een uitgeklede provincieploeg. Omdat Van der Wel met hevig vormverlies kampte en het Griekse blok van geen wijken wilde weten, kon Nesselande aanvallend weinig teweegbrengen. Iraklis dwong bij de eerste bal een voorsprong af, behield die marge, en stevende zonder noemenswaardige problemen af op de winst.

De Grieken schakelden in wervelend tempo over van verdediging naar aanval. Niemand viel uit zijn rol, en dat hoefde ook niet. Smalend zagen ze toe hoe Blangé bij een time-out in de eerste set zijn woede niet langer kon onderdrukken. Maar ook de coach moest eerbiedig buigen voor het machtsvertoon dat de Champions-League-finalist van vorig jaar tentoonspreidde.

‘Dat was het dan. Het debuut van Nesselande in de Champions League’, vatte de omroeper bondig samen. In de catacomben zocht de verliezende coach naar verklaringen voor de nederlaag. Misschien hadden zijn spelers te veel respect getoond voor Iraklis, veronderstelde hij. Of waren ze zenuwachtig voor hun debuutoptreden in de Champions League. Blangé was voor een keer bereid over zijn hart te strijken en die argumenten te slikken. ‘Maar bij de volgende wedstrijd in Oostenrijk moet het anders zijn.’

’s Lands beste spelverdeler aller tijden dicht zich nog altijd volop kansen toe op een vervolg in de Europese eredivisie. De nederlaag tegen Iraklis was te verwachten, zei hij, omdat de Griekse club als de meest gevreesde tegenstander in de poule werd beschouwd. Twee andere groepsgenoten, Tirol Innsbruck (Oostenrijk), waar de Nederlandse spelverdeler Nico Freriks onder contract staat, en het Belgische Roeselaere moet Nesselande kunnen verslaan.

De vierde opponent, Unicaja Almeria, is van een zwaarder kaliber. De landskampioen uit de pittige Spaanse competitie wordt geleid door ex-bondscoach Bert Goedkoop en beschikt met onder meer Mike van de Goor over een sterke selectie.

Blangé droomt van succes in de Champions League, het speeltje van de Europese volleybalbond CEV. Hij moet wel, want Nesselande is Nederland ontgroeid. Onder Blangés leiding is de ploeg uitgegroeid tot een volleybalbolwerk, dat binnen de landsgrenzen onstuitbaar is. Bij de strijd om de afgelopen Super Cup had Nesselande eigenlijk tegen zichzelf moeten spelen, omdat de club het afgelopen seizoen zowel de titel als de beker veroverde. Daarom werd Omniworld als bekerfinalist aangewezen als sparringpartner. Nesselande won het duel zonder zich bovenmatig te hoeven inspannen.

Blangé heeft zijn blik derhalve op Europa gericht en wil vóór 2008 de Champions League hebben gewonnen. De critici zullen hem, zeker na gisteren, voor gek verslijten. Maar de eerzuchtige coach koestert een blind vertrouwen en een sterk geloof in zijn missie, die hij steevast verdedigt door te wijzen op het succes van het Bankras-model, waar hij als speler deel van uitmaakte. Ook toen geloofde niemand dat de Nederlandse volleyballers eens olympische glorie zouden behalen. De uitkomst is bekend.

Meer over