Greg van Avermaet klopt Sagan en wint Omloop Het Nieuwsblad

'Greg van Avermaet is', zegt voormalig profwielrenner Eddy Planckaert na de wedstrijd, 'een winnaar geworden.' Veel kernachtiger valt het niet samen te vatten: Van Avermaet won zaterdag zijn eerste Vlaamse klassieker - 'Eindelijk', kopten de Vlaamse kranten.

Greg van Avermaet viert zijn overwinning. Beeld epa
Greg van Avermaet viert zijn overwinning.Beeld epa

'Deze heb ik vast in mijn zak', zei Van Avermaet zelf na afloop. In een licht omhoog hellende sprint versloeg de 30-jarige Vlaamse renner van BMC wereldkampioen Peter Sagan en won daarmee Omloop Het Nieuwsblad, traditioneel de openingsklassieker van het Europese wielerseizoen.

Natuurlijk, Van Avermaet won vorig jaar een etappe in de Tour de France en reed ereplaatsen bij elkaar in etappes in de Rondes van Oman en Qatar, maar een Vlaamse koers, een wedstrijd in zijn eigen streek, die ontbrak nog. Met de Ronde van Vlaanderen ('mijn grootste doel') en Parijs-Roubaix zijn het wat de Vlaming betreft de mooiste wedstrijden.

Sagan te snel af

Het was wereldkampioen Peter Sagan die de 71ste editie van De Omloop openbrak. Vooraf waren alle ogen op de 27-jarige bravoureslowaak gericht, maar niemand kon hem volgen toen hij op de Taaienberg, op 52 kilometer van de finish, naar een groepje met Van Avermaet toe reed. De twee reden samen met wat er over was van een smeltende kopgroep van in totaal twaalf renners verder richting eindstreep, en bleven over met het Belgische talent Tiesj Benoot, de Fransman Alexis Gougeard (bijna de volle 200 kilometer in de aanval) en de Brit Luke Rowe.

In de laatste honderden meters voor de aankomst was Van Avermaet ze alle vier te snel af. 'Ik wist dat ik Rowe kon verslaan, ik wist dat ik Benoot kon verslaan. Sagan is snel, maar een vroege aanval zat er vanwege de tegenwind niet in', zei Van Avermaet na de race. (Ook in Frankrijk vorig jaar, met de finish in Rodez, was de Belg Peter Sagan overigens te snel af.) Zo werd de Omloop een herhaling van de Touretappe naar Rodez, ook toen was de Belg Sagan te snel af, zij het met een miniem verschil.

Lees ook: Intuïtief ten aanval: Greg van Avermaet

Onvermoeibaar is Greg Van Avermaet op jacht naar zijn eerste zege in een grote Vlaamse wielerkoers. Talent in overvloed, maar niet koelbloedig genoeg. Vandaag dus wel. (+)

Greg van Avermaet (midden) met Benoot (rechts), Gougeard (uiterst rechts), Sagan (links) en Rowe. Beeld belga
Greg van Avermaet (midden) met Benoot (rechts), Gougeard (uiterst rechts), Sagan (links) en Rowe.Beeld belga

Nederlanders

Veel kleur van Nederlanders kreeg Omloop Het Nieuwsblad niet. Kai Reus, Nederlander in dienst van de kleine Vlaamse ploeg Willems Veranda's, maakte met Brian van Goethem (Roompot Oranje Peloton) deel uit van een kopgroep van oorspronkelijk twaalf renners. Van Goethem moest lossen, net als veel medevluchters. Reus kon lang aanklampen bij de groep van Van Avermaet en Sagan, maar moest afhaken door een lekke band op de kasseien van Lange Munte in Scheldewindeke. Kopman Moreno Hofland van Lotto Jumbo-NL had het peloton toen al moeten laten gaan door materiaalpech.

Alleen Niki Terpstra, op plek 30 de beste Nederlander en vorig jaar nog tweede, wist met Etixx Quick-Step het geslonken peloton vlak voor Gent nog tot op 20 seconden te brengen van de vluchters. Zijn ploeg had kopgroepsgewijs de slag gemist door pech en valpartijen, Tom Boonen kwam niet verder dan een elfde plek op 9 seconden van de winnaar.

Het gevoel dat die winnaar 'eindelijk' een winnaar was geworden omschreef Greg van Avermaet na afloop zelf: 'Je moet blijven geloven in jezelf, op een dag komt het eruit. Ik ben altijd relaxed, misschien een beetje te relaxed. Ik ben geen vechter. Maar een sprint als deze geeft me vertrouwen voor wat er nog komt.' En dat is vooral: de Ronde van Vlaanderen.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2016
1. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
2. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team
3. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal
4. Luke Rowe (GBr) Team Sky
5. Alexis Gougeard (Fra) AG2R La Mondiale
6. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
7. Adrien Petit (Fra) Direct Energie
8. Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
9. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
10. Matthieu Ladagnous (Fra) FDJ

Beste Nederlanders
30. Niki Terpstra Ettix-Quickstep
33. Mike Teunissen Team Lotto NL-Jumbo
40. Pim Ligthart Lotto Soudal
47. Sjoerd van Ginneken Roompot-Oranje Peloton
70. Bram Tankink Team Lotto NL-Jumbo

De Nederlandse renner Kai Reus. Beeld anp
De Nederlandse renner Kai Reus.Beeld anp
Wereldkampioen Sagan (rechts) en Greg van Avermaet met in hun wiel Luke Rowe en Tiesj Benoot tijdens de Omloop Het Nieuwsblad. Beeld belga
Wereldkampioen Sagan (rechts) en Greg van Avermaet met in hun wiel Luke Rowe en Tiesj Benoot tijdens de Omloop Het Nieuwsblad.Beeld belga
Meer over