Gouden generatie kan gerust afscheid nemen: hockeysters plaatsen zich voor WK

Bij de hockeysters kan een gouden generatie afscheid nemen zonder dat de status van het Nederlandse team drastisch wordt ondermijnd. Evenals bij de mannen was de halve finales van de Hockey World League het voorportaal naar het WK, in 2018 in Engeland. De vrouwenploeg plaatste zich in Brussel na een 2-0 zege op Spanje met twee vingers in de neus, al was de druk voor het eerst voelbaar.

Margot van Geffen van het Nederlandse team na de kwartfinale tussen Nederland en Spanje. Nederland won met twee vingers in de neus (2-0). Beeld anp
Margot van Geffen van het Nederlandse team na de kwartfinale tussen Nederland en Spanje. Nederland won met twee vingers in de neus (2-0).Beeld anp

Het concept was identiek: een allesbepalende kwartfinale in een toernooi dat als halve finale van de World League telt. Nederland verdiende behalve een WK-ticket ook een plaats op de eindronde van de HWL in Nieuw-Zeeland. Maar de ambiance in Stade Fallon was nog treuriger dan bij de mannen in Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen. Een lange tribune, met daar achter een rij chemische toiletten, voor vrienden en bekenden en een gapend lege tribune achter een doel. Die beelden doen het hockey bepaald geen goed.

In augustus is Nederland-Spanje de opening van het EK in het gerenoveerde Wagener Stadion en het oranjefeestje zal dan veel verbloemen. De iconen Maartje Paumen en Naomi van As waren donderdag in Brussel om de vips te vermaken. Ellen Hoog, Willemijn Bos, keepster Joyce Sombroek, maar ook modale internationals als Schoenaker, Derkx, Van de Pols en reserve-keepster Meijer worden op een flets toernooi als de HWL nog niet gemist.

Caia van Maasakker mag een deel van de erfenis van Paumen beheren. In de schaduw van de gestopte aanvoerder was het een bonus als ze scoorde uit de strafcorner. Nu moet ze trefzeker zijn met dat wapen en dat valt de 28-jarige libero zwaar. De corner liep stroef in Brussel en de vlotte 1-0 tegen Spanje na haar geslaagde sleeppush voelde als een bevrijding.

Nieuw topteam

Glimlachend erkende Van Maasakker dat ze bal na rust bij een strafbal verkeerd raakte. Door het slappe rollertje had ze de Spaanse keepster Ruiz wel op het verkeerde been gezet: 2-0. Bij het vervolg van de HWL staat slechts prestige op het spel. Ook de vrouwen willen als hun mannelijke collega's weer eens een toernooi winnen. Zaterdag treffen ze Nieuw-Zeeland in de halve finales. Al worden de prijzen dus pas verdeeld in de finaleronde van de HWL.

Voor bondscoach Alyson Annan komt het goed uit dat ze bij die rigoreuze wisseling van de wacht alle tijd heeft om een nieuw topteam te formeren. De concurrentie is gering in het vrouwenhockey. Na vijf duels bij de HWL heeft Nederland een doelsaldo van 21-0. En Australië, in 2014 nog tegenstander in de WK-finale, haalde in Brussel niet eens de laatste vier.

Een eerdere opmerking van Annan dat ze meer ging selecteren op mentaliteit en werklust wekte verbazing bij de gestopte topspeelsters. Alsof dat juist niet hun handelsmerk was. Annan erkende in Brussel dat hun afscheid ook ruimte bood voor veranderingen. Bij een nieuwe generatie past volgens de bondscoach ook een nieuw, losser regime.

Maartje Krekelaar en Kitty van Male van het Nederlandse team. Beeld anp
Maartje Krekelaar en Kitty van Male van het Nederlandse team.Beeld anp

Andere dynamiek

Annan: `Voor de Spelen werkte ik met een groep speelsters, die al jaren bij elkaar was. Ze hadden vaste patronen en het was niet eenvoudig om dat te doorbreken. Ik wilde de speelsters meer verantwoordelijkheid geven, zo moeten ze nu eigen gps uploaden.'

Dat apparaatje op de rug van de internationals registreert hun hartslag en de afstand, die ze tijdens een wedstrijd hebben afgelegd. Het lijkt een detail, maar die medeverantwoordelijkheid leidt volgens routinier Carlien Dirkse van den Heuvel ook tot een andere dynamiek. En een andere sfeer.

Zo stonden bij de trainingsstage van de vrouwen in Spanje zelfs de flessen wijn op tafel. Ongekend voor de harde kern van weleer, zegt Dirkse van den Heuvel. De 30-jarige middenvelder van SCHC is de oudste speelster van de Nederlandse ploeg, ook zij beleefde in de vernieuwde ploeg een metamorfose. `We hanteerden altijd strenge regels. Zo moest iedereen verplicht twee uur rusten op de kamer, nu mag je die tijd zelf invullen.'

Lachend zegt Dirkse van den Heuvel dat `ik als oudje wel even wil tukken tussen de trainingen door'. En dat het jonge grut zich even moest aanpassen na een uurtje shoppen. `Kwamen die meiden luidruchtig het hotel binnen, daar moesten we even afspraken over maken. Maar ik krijg veel energie van al die nieuwe speelsters.'

De tijd dat ze om zich heen keek en zich afvroeg waar haar vroegere maatjes waren is voorbij. Dirkse van den Heuvel was altijd al de strateeg op het veld en coacht haar teamgenoten nu nog nadrukkelijker. In die nieuwe hiërarchie bij de Nederlandse ploeg zal ook de norm van hofleverancier Den Bosch centraal moeten staan. Leren winnen, noemt coach Annan de volgende missie. Bij de HWL en het komende EK is dat nog niet zo moeilijk.

Caia van Maasakker (R) heeft de stand op 1-0 gebracht. Beeld anp
Caia van Maasakker (R) heeft de stand op 1-0 gebracht.Beeld anp
Meer over