Sportwk-voetbal

Gouden Generatie der Belgen wint brons tegen uitgeblust Engeland

België is derde geworden op het WK, wat wordt ervaren als een gemiste kans. Geen ploeg heeft de neutrale toeschouwers zo vermaakt als de Belgen.

Patrick van IJzendoorn
Team en staff van België vieren de derde plek na de winst op Engeland van afgelopen zaterdag Beeld BELGA
Team en staff van België vieren de derde plek na de winst op Engeland van afgelopen zaterdagBeeld BELGA

De Belgische voetballers zijn zondag door koning Filip als helden ontvangen op het Kasteel van Laken. Een dag eerder waren ze als derde op het wereldkampioenschap geëindigd door de Engelsen in Sint-Petersburg met 2-0 te verslaan. Hiermee overtroffen ze de succesvolle ploeg van Guy Thijs die 32 jaar geleden als vierde eindigde op het WK in Mexico. Voor de Engelsen was de nederlaag vooral een teken dat de afstand tot de wereldtop iets groter is dan gedacht.

Het was de tweede keer in drie weken dat de ploegen elkaar troffen, en wederom voelde het als een vriendschappelijk potje. In de laatste wedstrijd van de groepsfase waren de reeds geplaatste landen met reserveteams aangetreden. De Belgen wonnen met 1-0, een pyrrusoverwinning omdat ze vervolgens Brazilië en Frankrijk op hun weg troffen. Als de Belgen de makkelijke ‘Engelse route’ hadden bewandeld, hadden ze waarschijnlijk in de finale hebben gestaan tegen Frankrijk.

De troostwedstrijd om de bronzen medailles was in wezen de eerste Premier League-wedstrijd van het nieuwe seizoen. Ruim 64.000 toeschouwers zagen 23 spelers uit de Engelse competitie in actie komen. Clubgenoten bestreden clubgenoten: Kompany tegen Sterling, Lukaku tegen Jones, Vertonghen tegen Kane. Hazard tegen Loftus-Cheek. In de tweede helft was het Spurs-verdediger Toby Alderweireld die een kopbal van ploeggenoot Eric Dier van de doellijn haalde.

Daarmee voorkwam de oud-Ajacied een onverdiende gelijkmaker. Reeds na vier minuten spelen waren de Belgen op voorsprong gekomen. Lukaku profiteerde van een gat dat Jones had laten vallen en passte de bal naar Nacer Chadli die Thomas Meunier, aan de verkeerde zijde gedekt door Danny Rose, op maat bediende. De rechtsachter van Paris Saint-Germain scoorde met zijn scheenbeen. In de rest van de eerste helft dwarrelde het Engelse team als een uiteengespatte ballon op het veld.

De mannen van Gareth Southgate hadden net als de rest van de eilandbewoners wekenlang in een roes geleefd, het idee fixe dat de wereldbeker voor het grijpen was. Terwijl de Belgen een biertje dronken bij de koning, reed menig Engelse trein met vertraging, of geheel niet, omdat machinisten al vrij hadden genomen om de finale te zien. De enige troost was de Gouden Schoen voor Harry Kane, met zes doelpunten topscorer van het toernooi, die sinds de kwartfinale onzichtbaar was.

Wat in het Krestovsky-stadion vooral duidelijk werd was het gat tussen beide ploegen. De spelers mogen dan uitkomen in dezelfde competitie, de Belgische voetbalexpats spelen in een andere klasse. Prachtig waren de combinaties en counters waarin Kevin De Bruyne en Eden Hazard telkens een hoofdrol vervulden. Het was dan ook passend dat een pass van De Bruyne de kleine aanvaller, die geen kind had aan de voetballende etalagepop Jones, in staat stelde kort voor tijd 2-0 te maken.

Hiermee pakte de Gouden Generatie het brons, wat wordt ervaren als een gemiste kans. Geen ploeg heeft de neutrale toeschouwers zo vermaakt als de Belgen. De Engelsen onderwijl kunnen hoop putten uit de vierde plek. Wanneer ze de komende twee jaar een eigen De Bruyne ontdekken, maken ze kans de finale te bereiken van het aankomende Europees kampioenschap. De finale daarvan wordt op Wembley gehouden. Misschien dat voetbal dan, met vertraging, thuiskomt.

Meer over