Update

Goud voor windsurfer Van Rijsselberghe

Voor Dorian van Rijsselberghe mogen de Olympische Spelen beginnen. De 23-jarige windsurfer van Texel schreef zaterdag op de olympische zeillocatie in Weymouth de wereldbekerwedstrijd 'Sail for Gold' op zijn naam. Hij won de afsluitende medalrace.

null Beeld epa
Beeld epa

Klassementsleider na acht races Julien Bontemps uit Frankrijk moest in de finale genoegen nemen met de vijfde plaats. Daardoor eindigden beide plankzeilers op 31 punten.

Dankzij zijn hogere klassering in de medalrace ging de eindzege naar Van Rijsselberghe. Voor de wereldkampioen van 2011 was het zijn tweede triomf in Weymouth. Hij won vorig jaar ook bij de pre-olympics op het olympische wedstrijdwater. 'De medalrace verliep top', sprak Van Rijsselberghe glunderend.

',Ik wilde eerst gaan matchracen met Bontemps. Maar de omstandigheden waren moeilijk, dus toen ben ik toch maar gewoon lekker gaan varen. Je moet ook niet te veel nadenken. Het was goed om hier op de medalracebaan van de Olympische Spelen te oefenen en te winnen. Sommige windsurfers vinden het lastig, want de wind is wat vlagerig. Maar tot nu toe heb ik er alleen maar goede ervaringen mee. Ik vind het prima.'

In de Finnklasse behaalde Pieter-Jan Postma brons na een enerverende medalrace. Daarin kregen diverse medaillekandidaten de nodige straffen van de jury. Ook Postma moest liefst drie keer een strafrondje draaien.

Toch slaagde hij er nog in als vijfde over de finish te komen. De Fries kwam net tekort op de Britse zeilkoning Ben Ainslie voor zilver (39 punten tegen 40.3 punten). Diens landgenoot Giles Scott won met een schitterende serie, met zes overwinningen, verrassend goud in Weymouth.

Marit Bouwmeester eindigde in de Laser Radial op de vijfde plaats.

Meer over