Goud én nationaal record voor Sifan Hassan op de 3 kilometer in Birmingham

De Nederlandse atlete Sifan Hassan heeft tijdens de wedstrijden in de Diamond League in Birmingham het nationale record op de 3.000 meter verbeterd, dat sinds 2014 in haar bezit was. Ze liep een tijd van 8.28,90 en liet de Keniaanse wereldkampioen Hellen Obiri overtuigend achter zich.

Sifan Hassan Beeld afp
Sifan HassanBeeld afp

Hassan liep een slimme, zuinige race en was continu in de voorhoede te vinden. Op het WK eerder deze maand in Londen moest ze tot haar eigen teleurstelling genoegen nemen met een vijfde plaats op de 1.500 meter. Later revancheerde ze zich op de 5.000 meter door het brons te pakken. In Birmingham behield ze haar goede vorm. In de laatste ronde zette Obiri aan, maar Hassan beantwoordde die versnelling met een aanval op het laatste rechte einde. Susan Krumins liep in Engeland de zevende tijd (8.34,41).

Sprintster Dafne Schippers kwam op de 100 meter niet verder dan een zesde plaats. De nummer drie van de WK op deze afstand eindigde in een tijd van 11,22. Bij de wereldtitelstrijd in Londen was de Utrechtse beduidend sneller: 10,96. Olympisch kampioen Elaine Thompson uit Jamaica won in Birmingham in een tijd van 10,93. Ze kwam bij de WK op de 100 meter niet verder dan de vijfde plek. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust pakte zondag evenals bij de WK zilver in 10,97. Jura Levy uit Jamaica finishte als derde in 11,08. Wereldkampioen Tori Bowie liep niet mee in Birmingham.

Schippers had moeite om zich voor de finale te plaatsen. Na een slechte start werd ze vierde in haar serie. Ze ging uiteindelijk als zevende door naar de finale.

Sifan Hassan Beeld getty
Sifan HassanBeeld getty
Meer over