Goud Dennis van der Geest in Rome

Dennis van der Geest heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in Rome de gouden medaille bij de zwaargewichten gewonnen. In de finale versloeg hij de Rus Vladimir Galkin....

ANP

Het A-toernooi in de Italiaanse hoofdstad kende daarmee voor de nieuwe bondscoach Maarten Arens een succesvol verloop. Naast het succes van de gebroeders was er ook zilver voor Mark Huizinga (-90). Een dag eerder al veroverde Dex Elmont brons in een van de lichtere klassen, die tot 66 kg.

In aanloop naar de Europese titelstrijd, in mei in eigen land (Ahoy'), bewezen de grote namen in het vaderlandse judo dat met hen weer rekening moet worden gehouden. In het bijzonder Dennis van der Geest had hoegenaamd niets meer laten zien, sinds hij de vorige zomer in Athene brons had gewonnen.

Hij nam nog wel deel aan het Super A-toernooi van Parijs, maar daarmee was wel zo ongeveer alles gezegd. De tot nationale knuffelbeer omgetoverde held was kennelijk enige tijd met andere zaken bezig, waarschijnlijk niet in het minst omdat hij kort na de Olympische Spelen ook nog vader werd. In Rome toonde hij dat de juiste conditie er weer is.

Huizinga kwam in Rome pas voor de eerste keer dit seizoen in actie. De luchtmachtofficier verloor slechts de finale, van David Alarza. Dat gebeurde pas na verlenging. De Spanjaard had recentelijk ook al de World Cup in Praag gewonnen. Aanvankelijk had Huizinga twee weken eerder in Warschau zijn rentree willen maken, maar een gekneusde duim weerhield hem daarvan.

In Rome presteert Huizinga altijd goed. Hij won er al drie keer het A-toernooi, veroverde er een Europese landentitel en een militair kampioenschap. 'Toch was mijn judo vandaag matig', verklaarde hij. 'Gelukkig ging het in de finale al wel beter. Hier kan ik in aanloop naar het EK in elk geval verder mee.'

Ook Elco van der Geest bleef ongeslagen, totdat de Hongaarse topper Antal Kovacs hem in de eindstrijd de voet dwarszette. Voor de jongste van de twee broers was het succes in Rome minder verrassend. Eerder al dit jaar werd hij tweede in Hamburg en vijfde in Parijs.

In Rome waren er nog zevende plaatsen voor Jeroen Mooren (-60 kg) en Henry Schoeman (-73 kg).

Meer over