postuumRobbie van Erven Dorens ( 1937-2020)

Golffanaat met groot commercieel inzicht

Hij haalde zelf de top met hockey en golf, en redde het KLM Open toen het toernooi op apegapen lag. Een naar hem genoemde trofee herinnert daaraan.

Robbie van Erven Dorens, die 12 december op 83-jarige leeftijd overleed. 
 Beeld Hollandse Hoogte
Robbie van Erven Dorens, die 12 december op 83-jarige leeftijd overleed.Beeld Hollandse Hoogte

Mister Golf was zijn bijnaam. Niet alleen officieus, maar ook officieel. De Koninklijke ­Nederlandse Golf Federatie (NGF) kende hem zelf die titel toe.

Weinigen hebben zoveel verdiensten gehad voor de explosieve groei van de golfsport in de laatste vier decennia als Robbie van Erven Dorens. Hij zette de sport op de kaart, als speler en later als organisator. ‘Hij was een visionair. Hij combineerde de liefde voor de sport met commercieel inzicht’, zegt zijn zoon Robin van Erven ­Dorens.

Zonder Robbie van Erven ­Dorens had het Open Nederlands Golfkampioenschap (nu KLM Open) mogelijk niet meer bestaan. Hij nam de organisatie in 1980 op zich en haalde de grote namen als de Spanjaard Seve Ballesteros, de Amerikaan Payne Stewart en de Duitser Bernhard Langer naar ­Nederland. In 2003 besloot de KLM tot Van Ervens teleurstelling het in eigen hand te nemen.

Van Erven Dorens overleed zaterdag 12 december, vrijwel zeker door een hartstilstand na een val.

Hij werd als Robert Eduard van Erven Dorens geboren in Laren . Zijn moeder was Marguérite Scherhag, zijn vader de architect Jan van Erven Dorens, die tal van villa’s in en om het Gooi ontwierp. ‘Of het helemaal waar is, hebben we nooit geweten, maar Göring en Speer hadden hem in de oorlog op het oog om de stad Kiev te herbouwen’, zegt Robin. Daarvan kwam echter weinig terecht. Hij moest ten slotte zelfs onderduiken omdat hij weigerde zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer, waar ook mensen in de bouwkunst verplicht lid van moesten worden.

Zeilen, zwemmen, hockeyen

Zowel Robbie als zijn oudere zus Marguérite en oudere broer Jan-Willem (de vader van televisiepresentator Beau) waren van jongs af aan fanatieke sporters. In de winter van 1945-’46 organiseerde de familie Van Erven Dorens een langlaufwedstrijd in de Gooise bossen. Maar ze deden ook aan zeilen en zwemmen. Zelf noemden de kinderen hun sportvereniging VAW (Van Alles Wat). In 1951 werd Robbie lid van de hockeyclub Laren, waarmee hij in 1956 kampioen van Nederland zou worden.

Jan-Willem zou in 1960 als hockeyer nog meedoen aan de Olympische Spelen in Rome. Robbie had zich toen al volledig op golf gestort. In 1954 was hij al een keer Nederlands strokeplay-kampioen bij de jeugd geworden. Later zou Van Erven Dorens als senior vijftien jaar lid zijn van het Nederlandse golfteam, waarmee hij enkele malen Europees en Wereldkampioen werd bij de amateurs.

Intussen bouwde hij een maatschappelijke carrière op als ver­koper van Ford in Amsterdam. Na de sluiting van de fabriek trad hij in dienst bij de bekende rederij Vinke & Co, het bedrijf van de familie van zijn echtgenote Maj Vinke. Ook ontwikkelde hij zelf spaghettimachines. In 1980 richt hij het golfpromotiebureau Reved International op, dat de organisatie van het Open Nederlands Golfkampioenschap overnam.

Hij bracht er nieuw leven in. Van Erven Dorens koos voor banen die het best konden worden ontsloten voor een groot publiek, plaatste ­camera’s zodat de televisie beelden kon krijgen en kwam met het idee van een promodorp. Ook haalde hij grote sponsors binnen, zoals TNT, Heineken, Sun Micro-systems en KLM.

Een geluk was dat golf in Nederland na 1980 explosief groeide. Ook zijn zonen Robin en Guy waren in die jaren nauw bij de organisatie betrokken. Nadat TIG Sports het had overgenomen, bleef Van Erven ­Dorens nog enige tijd co-­directeur van het toernooi.

Nog altijd krijgt de beste amateur elk jaar bij de KLM Open de naar hem genoemde Robbie van Erven Dorens Trofee uitgereikt.

Meer over