Update

Golfer Luiten sprakeloos na topprestatie in Maleisië

Joost Luiten heeft in zijn zesde jaar als professioneel golfspeler zijn eerste toernooi op de Europese Tour gewonnen. De winst in de Iskandar Johor Open in Maleisië leverde hem 245.000 euro op. 'Ik kan het nog niet geloven', zei de 25-jarige Nederlander, een grote bokaal omhoog torsend.

null Beeld afp
Beeld afp

'Als je in de positie bent om te winnen, voel je altijd zenuwen. Mijn caddie Martin Gray zei toen ik nog 4 holes te gaan had dat ik alleen maar van mezelf kon verliezen. Hij had gelijk. Ik ben mijn eigen spel blijven spelen en liet de anderen jagen. Deze zege neemt een hoop druk weg, want ik was er dit jaar al een paar keer dichtbij.'

Luiten is de vierde Nederlandse golfer die erin is geslaagd een wedstrijd in de European Tour te winnen. De laatste tot zondag was Robert Jan Derksen in 2005.

Na de tweede rondgang op de golfbaan van Horizon Hills was Luiten (25) met 70 slagen teruggezakt van de eerste naar de vijfde plaats en had hij vier slagen achterstand op de Zweedse lijstaanvoerder Daniel Chopra. Maar in de derde en ook tevens laatste ronde schudde Luiten alle schroom van zich af en sloeg hij zichzelf met een ronde van 65 (-6) weer naar de koppositie. Chopra kwam niet verder dan een ronde van 70 en eindigde zodoende één slag achter Luiten als tweede. Met zijn zege verdiende Luiten ruim 330.000 dollar (245.000 euro).

Harde wind en regen teisterden de afgelopen dagen de Iskandar Johor Open, waardoor het toernooi werd teruggebracht tot drie ronden, in totaal 54 holes. Die omstandigheden brachten Luiten niet van zijn stuk. De eerste rondgang langs 18 holes ging in 63 slagen. Liefst 8 birdies prijkten op zijn kaart. Ook de tweede ronde begon hij sterk, maar na 6 holes mocht de Nederlander al inrukken wegens noodweer. Het uitstel haalde Luiten toch even uit zijn ritme, want hij vervolgde de volgende dag dramatisch met een bogey en een double bogey.

Luiten pepte zichzelf op en hervond zijn sublieme vorm, die vooral in het putten gestalte kreeg. Met 5 birdies op de laatste 9 holes maakte hij de tweede ronde af. De derde ronde verliep vervolgens vloeiend met 6 birdies en foutloos spel. Hij eindigde op een totaal van 198 slagen, 15 onder par.

De Ier Padraig Harrington en de Britten James Morrison en Rhys Davies eindigden gezamenlijk op de derde plaats met 200 slagen (-13). Guido van der Valk verspeelde een mooie klassering door een ronde van 73 en belandde op de 54e plaats in de achterhoede.
Luiten klimt door zijn zege verder in de Europese geldlijst. Hij nadert met een totaalbedrag van ruim 900.000 euro de top 15 in de zogeheten Race to Dubai.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over