Golfclub Tokio moet vrouwen accepteren, anders grijpt IOC in

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt het olympisch golftoernooi van 2020 te verplaatsen zolang de Kasumigaseki Country Club vrouwen blijft weigeren als volwaardig lid. Het exclusiefste lidmaatschap van deze club bij Tokio is voorbehouden aan mannen. Die regel is in strijd met het emancipatiestreven van de Olympische Spelen.

Hoofdingang van de Kasumigaseki Country Club in Tokyo. Beeld afp
Hoofdingang van de Kasumigaseki Country Club in Tokyo.Beeld afp

In januari kwam de kwestie in de publiciteit, toen de vrouwelijke gouverneur van Tokio aandrong op de gelijkwaardige behandeling van vrouwen bij de gerenommeerde vereniging.

Vicepresident John Coates van het IOC stelt nu dat het organisatiecomité niet lang meer wil wachten op een besluit. Wijzigt de golfclub haar beleid niet, dan wordt een andere vereniging gezocht.

Nog geen koerswijziging

De Japanse club bestaat sinds 1929 en staat te boek als prestigieus. Een volwaardig lidmaatschap kost meer dan honderdduizend dollar. Eerder overleg leidde nog niet tot een koerswijziging, maar Coates is hoopvol gestemd. 'We moeten dit resultaat voor het einde van juni kunnen behalen', zei hij tegen het persbureau AP.

Golf komt wel vaker als vrouwonvriendelijk in het nieuws. Zo kwam het Schotse Muirfield vorig jaar onder vuur te liggen nadat een vrouw niet in het clubhuis mocht lunchen. Het kwam de club te staan op het inleveren van de organisatie van het Britse Open.

Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse Golf Federatie, is het eens met de eis van het IOC. 'De Olympische Spelen zijn een goed podium om hier aandacht voor te vragen.'

Ondanks gelijke rechten is het aantal vrouwen dat in Nederland golft de laatste jaren licht gedaald. Tot verdriet van Stevens. De federatie streeft juist naar vrouwenparticipatie. 'Sterker, wij zien het dalende aantal vrouwelijke leden als een bedreiging. Het is zowel in ons economisch als maatschappelijk belang dat golf voor iedereen toegankelijk is.'

Ook Bartje Meijboom, directeur van baan Prise d'eau in Tilburg, juicht het IOC-streven naar seksegelijkheid toe. 'Het is onbestaanbaar dat zoiets nog kan in deze tijd.'

Meer over