Gok met Zidane pakt goed uit voor Real

Luttele maanden na zijn aanstelling als trainer wint Zinédine Zidane de Champions League met Real Madrid.

Mark Misérus
Spelers van Real Madrid jonassen hun trainer Zinédine Zidane na de gewonnen Champions League-finale. Beeld reuters
Spelers van Real Madrid jonassen hun trainer Zinédine Zidane na de gewonnen Champions League-finale.Beeld reuters

Met een glimlach vertelt Zinédine Zidane hoe hij als assistent van Real Madrid door hoofdtrainer Carlo Ancelotti was uitgedaagd na de Champions Leaguefinale in 2014. 'Carlo zei: als je de kans krijgt om deze wedstrijd te winnen, zul je zien dat het totaal niet hetzelfde voelt als winnen wanneer je zelf nog speelt.'

Of dat zo is, laat Zidane zaterdagavond in het midden. Maar twee jaar na de gekopieerde eindstrijd tussen Real en Atlético Madrid treedt hij niet alleen in de voetsporen van bijvoorbeeld Ancelotti, Cruijff en Guardiola, die als speler en trainer de belangrijkste Europese trofee wonnen. Zidane doet dat ook nog eens in zijn eerste seizoen als trainer van Real Madrid.

Wraak

Vier maanden na zijn aanstelling weet Zidane (43) dus wat Ancelotti bedoelde. De elfde Europese hoofdprijs voor Real maakt de van Barcelona verloren competitierace ruimschoots goed. De gok van voorzitter Florentino Pérez om Rafa Benitez al na zeven maanden te ontslaan en Zidane door te schuiven als hoofdtrainer, heeft zich uitbetaald.

'Ik ben geen speler', reageert Zidane op een vraag of hij nu wraak heeft genomen voor de WK-finale in 2006, die hij met Frankrijk van Italië verloor. Maar dat is nog wel een beetje zo. Het is goed te zien in het San Siro van Milaan. Gaat de bal naar links, dan loopt hij naar links. Verplaatst het spel zich naar de andere kant, dan schuift Zidane mee. Hij is voortdurend aanspeelbaar, maar krijgt de bal niet. Niet meer.

Weidse armgebaren

Een verslaggever suggereert na afloop dat Zidane zo rustig oogde tijdens de wedstrijd. 'Ik probeer altijd kalm te blijven', is zijn antwoord. Rechts van hem is honderdtwintig minuten lang het andere uiterste van rust en sereniteit te aanschouwen geweest.

Tot diep in de verlenging probeert Diego Simeone met weidse armgebaren de fans van Atlético op te zwepen om achter zijn ploeg te gaan staan. Hij wordt gevolgd door een assistent die het gedrag van zijn hoofdtrainer tot in de perfectie heeft gekopieerd. Maant Simeone de Italiaanse EHBO'ers niet het veld op te gaan om een geblesseerde speler van Atlético weg te dragen, dan doet zijn helper dat niet veel later.

De assistent van Zidane heet David Bettoni en is van een ander laken een pak. Beiden vieren het winnen van de finale ingetogen. De wereld lijkt tot stilstand gekomen als ze elkaar omhelzen na de winnende strafschop van Cristiano Ronaldo, die voor de verandering zijn shirt heeft uitgetrokken.

Zidane. Beeld afp
Zidane.Beeld afp

Aan elkaar gewaagd

Bettoni is een constante factor in het leven van Zidane geworden. Ze stuitten al in de jeugdopleiding van Cannes op elkaar en hoewel hun kwaliteiten als voetballers sterk verschilden, zijn ze als trainers aan elkaar gewaagd. Als logisch gevolg promoveerde de Fransman met Zidane naar het eerste elftal van Real Madrid. Samen hadden ze de B1 onder hun hoede gehad.

Het aantreden van Zidane bij de hoofdmacht heeft zijn uitwerking niet gemist. Hij viel al snel op als iemand die weinig woorden nodig heeft om over te brengen wat hij bedoelt, en vooral van aanpakken houdt. De videoanalyses van de tegenstander schijnen niet langer te duren dan vijf minuten en trainingen worden, anders dan onder Benitez, niet voortdurend onderbroken voor tactische uiteenzettingen.

Zidane maakte een overtuigende indruk, gestut door resultaten en zijn beschermde status bij de club. De tien punten achterstand in de competitie op Barcelona bij zijn komst in januari, liep Real nog bijna in ook.

Koppen

Toch gaat achter al dat zelfvertrouwen ook een twijfelaar schuil die de tijd neemt om tot grote beslissingen te komen, zei Pierrot Labat tegen The Guardian. Als jeugdtrainer van Bordeaux deed hij er vier jaar over om de nog jonge Zidane ervan te overtuigen dat die veel beter kon koppen dan hij dacht. Hij kreeg zijn gelijk ruimschoots. In de gewonnen WK-finale van 1998 sloeg Zidane voor Frankrijk twee keer met het hoofd toe.

Labat was, zegt hij, veel meer op psychologisch gebied met Zidane bezig dan op het technische vlak. Hij noemt het een kenmerk van mensen met een buitengewoon talent. Die leggen de lat hoog en hebben een grenzeloze bewijsdrang, ook al is de buitenwereld allang overtuigd.

Hoe het ook zij, Zidane heeft een loopbaan als trainer zo lang mogelijk voor zich uitgeschoven. Drie jaar geleden nog leek hij er niets in te zien. Al kan dat volgens Labat ook schijn zijn geweest: Zidane zou zich toen al hebben verzoend met de vervolgstap die een voormalige medespeler als David Beckham volstrekt logisch noemt. Er zijn er na een lange voetbalavond in Milaan maar weinig die daaraan durven te twijfelen.

Zinedine Zidane met de FIFA World Cup in 1998. Beeld afp
Zinedine Zidane met de FIFA World Cup in 1998.Beeld afp
Meer over