Go Ahead Eagles doet goede zaken tegen De Graafschap, NAC verslaat Willem II

Go Ahead Eagles staat na één jaar in de Jupiler League op de drempel van een terugkeer naar de eredivisie. In de play-offs om promotie en degradatie verschafte de Deventer club zich met een verdiende 4-1-overwinning op De Graafschap een prima uitgangspositie voor de return, zondag in Doetinchem.

redactie
Go Ahead Eagles op archiefbeeld. Beeld anp
Go Ahead Eagles op archiefbeeld.Beeld anp

Go Ahead Eagles moest in de spits de geschorste topschutter Leon de Kogel missen. Desondanks startte de thuisploeg op de uitverkochte Adelaarshorst goed aan de wedstrijd. Na dik een kwartier leverde dat het openingsdoelpunt op. Randy Wolters scoorde op aangeven van de behendige Elvio van Overbeek.

Een kwartier later verdubbelden de Eagles de marge. Ted van de Pavert, aanvoerder van De Graafschap, schoffelde Van Overbeek onderuit. Scheidsrechter Bas Nijhuis was onverbiddelijk: een strafschop en rood voor Van de Pavert. Sander Duits benutte de penalty onberispelijk. Hij gaf daarmee De Graafschap een dubbele klap, want de ploeg stond ineens met 2-0 achter en moest met een man minder verder.

Alexander Bannink bracht na een goed uitgevoerde counter onverwacht de spanning in het levendige duel terug met de aansluitingstreffer. Op slag van rust sloeg Go Ahead Eagles andermaal toe. Kenny Teijsse zorgde weer voor een marge van twee doelpunten namens de thuisclub.

In de tweede helft beperkte De Graafschap zich veelal tot verdedigen om de schade nog enigszins beperkt te houden. De Eagles waren wel op zoek naar uitbreiding van de voorsprong, maar namen daarbij ondanks de numerieke meerderheid ook niet al te veel risico's. Desondanks kreeg de ploeg volop kansen, maar doelman Hidde Jurjus hield De Graafschap lang nog een beetje op de been. In blessuretijd was ook Jurjus echter kansloos bij een kopbal van Wolters, die met zijn tweede doelpunt de kansen van Go Ahead Eagles op een snelle rentree in de eredivisie wel heel groot maakte.

NAC - Willem II: 2-1

NAC Breda heeft donderdagavond voor eigen publiek karakter getoond. De ploeg uit de Jupiler League knokte zich in de streekderby tegen Willem II naar een overwinning van 2-1. De manschappen van coach Marinus Dijkhuizen kunnen zondag in Tilburg de felbegeerde terugkeer naar de eredivisie afdwingen

De clubleiding van zowel NAC Breda als Willem II reageerde woensdag onaangenaam verrast op het voorgenomen besluit van de licentiecommissie van de KNVB om FC Twente wegens financieel wanbeleid terug te zetten naar de Jupiler League. Zo vlak voor het eerste duel vonden beide teams de timing van het KNVB-bericht zeer ongelukkig.

Daardoor leken de belangen voor de Tilburgers opeens ook een stuk minder groot, aangezien de Brabantse club, bij een definitieve degradatie van de Tukkers, als nummer zestien alsnog in de eredivisie mag blijven.

De vertrekkende trainer Jurgen Streppel (naar sc Heerenveen) benadrukte vooraf echter dat zijn ploeg in het tweeluik tegen NAC het behoud in de eredivisie op eigen kracht wil veiligstellen. Hij eiste daarom in Breda, waar geen fans van Willem II welkom waren, scherpte van zijn spelers. Streppel werd op zijn wenken bediend. In de derde minuut profiteerde Guus Hupperts van zwak verdedigingswerk bij de thuisploeg (0-1).

Willem II kon na die vroege meevaller niet doordrukken. NAC kwam beter in de wedstrijd, maar had moeite om uitgespeelde kansen af te dwingen. Danny Verbeek knalde in de 35e minuut van enige afstand nog wel op de onderkant van de lat.

Na de pauze bleven beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Na ruim een uur rondde Kevin Brands een soepele aanval van NAC koelbloedig af: 1-1. De thuisclub maakte daarna hartstochtelijk jacht op de zege, die via een curieuze draaibal van Mats Seuntjens in de 85e minuut tot stand kwam.

Duel tussen NAC en Willem II in seizoen 2014/2015. Beeld pro shots
Duel tussen NAC en Willem II in seizoen 2014/2015.Beeld pro shots
Meer over