Giro d'Italia 2016 start in Apeldoorn

De Giro d'Italia gaat volgend jaar in Apeldoorn van start. Dat heeft de eigenaar van de Italiaanse wielerronde, Sportbureau RCS, bekendgemaakt.

Alberto Contador,derde van rechts, won dit jaar de Giro Beeld afp
Alberto Contador,derde van rechts, won dit jaar de GiroBeeld afp

De eerste etappe is een tijdrit door Apeldoorn op 6 mei 2016. De tweede etappe start een dag later in Arnhem en finisht na 180 kilometer in Waalstad Nijmegen. De derde etappe, op 8 mei, gaat van Nijmegen naar Arnhem over 190 kilometer. Eerder werd al bekend dat de ronde van Italië vrijwel zeker naar Gelderland zou worden gehaald. Dat bleek uit een uitgelekte brief van de gemeente Nijmegen.

Laatste hordes

De totale organisatie gaat zo'n 11,5 miljoen euro kosten. De provincie Gelderland legt 5 miljoen in, de drie betrokken steden elk zo'n 350 duizend euro. Gerekend wordt op een subsidie van 2,5 miljoen van het ministerie van VWS. De rest moet binnenkomen via sponsoring.

Voordat helemaal zeker is dat Apeldoorn de Girostart organiseert, moeten de financiën dus rond zijn. Sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS moeten nog akkoord gaan met de begrote subsidie. Mocht dit niet gebeuren, dan kan het alsnog zijn dat RCS of de organiserende partijen de stekker uit het plan trekken. Uiterlijk 1 september moeten alle contracten met sportbureau RCS zijn getekend.

Meer over