Giro: Basso versterkt leiderspositie

LA THUILE (ANP) - Ivan Basso heeft de dertiende rit van de Ronde van Italië gebruikt om zijn echte concurrenten op nog grotere achterstand te zetten. De klassementsleider eindigde in de bergetappe van Alessandria naar La Thuile als tweede.

De dagzege was voor Leonardo Piepoli, die geen gevaar vormde voor Basso in het klassement. Het gat tussen de winnaar en Basso was iets meer dan veertig seconden.

De Spanjaard José Enrique Gutierrez kwam op een dikke minuut als derde over de streep, voor de Italiaan Gilberto Simoni. Gutierrez staat tweede in het algemeen klassement. Zijn achterstand is bijna drieëneenhalve minuut. Nummer drie Savoldelli staat al op 5.30.

Basso en Piepoli waren zaterdag de sterkste klimmers. Op de flanken van de col San Carlo reed het tweetal snel weg van de rest. Piepoli deed op de enige, maar ferme klim van de dag helemaal niets. Hij kleefde aan het wiel van de klassementsleider. Met ruim een minuut voorsprong op Simoni en Gutierrez bereikten ze de top.

Geen risico

Op de spekgladde wegen nam Basso in de afdaling naar de streep geen enkel risico. Hij nam alle tijd om het scherpe bochtenwerk zonder valpartijen door te komen. Piepoli nam meer risico's en liet de drager van het roze direct achter zich. Hij bereikte met 44 tellen voorsprong op Basso de streep.

De leider van de ronde pakte door zijn tweede plaats ook nog even twaalf bonificatieseconden en zag met genoegen dat zijn directe concurrenten achter hem naar de finish spartelden. Alleen ziekte of een val van Basso kan renners als Gutierrez, Simoni, Cunego, Savoldelli en Di Luca nog helpen in de strijd om de eindzege.

De concurrenten van de rondeleider had aangekondigd zaterdag aan te vallen waar mogelijk. Op de enige klim, die het startsein voor een hoop klimwerk in de slotweek betekende, moesten ze allen het antwoord schuldig blijven op het tempowerk van Basso. Savoldelli, Di Luca en Cunego losten al snel op de flanken van de San Carlo. Simoni probeerde het wel, maar miste eveneens de kracht.

Dagzege

Piepolo, teamgenoot van Simoni en op zeventien minuten in het algemeen klassement ongevaarlijk voor de leider, haakte wel aan bij Basso en incasseerde daarvoor later de dagzege. De 34-jarige Italiaan won eerder in zijn loopbaan een rit in de Ronde van Spanje. Zijn zege zaterdag betekende voor hem aanzienlijk meer.

Voor de Nederlanders was het zaterdag een zware rit. Stef Clement arriveerde als eerste op de 47e plaats en een achterstand van iets meer dan acht minuten. Klimmer Theo Eltink verloor bijna dertien minuten, maar werd door het nog grotere verlies van Addy Engels wel weer de beste Nederlander in het algemeen klassement.

Meer over