Giorgio Rocca (30) alpine-skiër

Wie draagt een zwaarder verwachtingspatroon met zich mee dan de lokale favoriet? Giorgio Rocca uit Livigno was een getalenteerde doch internationaal onbekende skiër die in 2005, bij de WK in eigen land, plotseling in beeld kwam door twee bronzen medailles....

Sinds die bijzondere reeks wordt Rocca in Italië als een soort godheid beschouwt. Eindelijk haalt skiën weer de voorpagina's. Sinds de tijden van de grote kampioenen Alberto Tomba en Deborah Compagnoni kwam dat niet meer voor. De verering van een sportheld is zeer Italiaans, maar Rocca lijkt ermee om te kunnen gaan.

Hij begeeft zich niet in het wilde uitgaansleven of de ontvangsten met te veel eten en drinken. Hij heeft zich in januari teruggetrokken in zijn huis in de Italiaanse Alpen en besteedt tussen de trainingen door tijd aan zijn pasgeboren zoon Giacomo. Zijn vrouw Tanja is zijn verkering van de middelbare school.

Rocca is aan de top gekomen door de invloed van sportpsycholoog Beppe Vercelli. Bij de hypnose-sessies leerde hij hem concentreren op het 'nu', niet op het verleden of de toekomst. Dat nieuwe zelfvertrouwen moet zich uitbetalen bij de Winterspelen, op de berg van Sestrière. Giorgio Rocca heeft geleerd met de druk van de thuisfavoriet om te gaan.

Meer over