Update

Gilbert wint op Citadel van Namen

Philippe Gilbert heeft woensdag de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam gebracht. De succesvolle Belgische wielrenner was na een rit over 203 kilometer van Chaudfontaine naar Namen, met aankomst op de Citadel, een paar seconden sneller dan de Fransman Julien Simon en zijn landgenoot Björn Leukemans, die in dienst rijdt van Vacansoleil.

ANP/Redactie
null Beeld AP
Beeld AP

De 51e editie van de koers werd gekenmerkt door een vroege vlucht van een groep renners, die 5 kilometer voor de finish werden achterhaald door het jagende peloton. Onder anderen de helpers van Rabo-kopman Oscar Freire maakten zich druk. Gilbert wachtte geduldig op de kans voor zijn dit seizoen al zo vaak beproefde succesmethode: in de (liefst lastige) slotfase zo hard demarreren dat niemand kan volgen.

'Fast Phil' ging in Namen 2 kilometer voor de streep op de pedalen staan en stoof naar zijn tweede zege in deze GP, na de primeur in 2006. Gilbert, vrijdag al de beste in de GP van Québec, liet tevens weten nu helemaal klaar te zijn voor het WK in Kopenhagen. Het parcours daar is niet speciaal voor hem uitgestippeld.

'Ik heb de Deense weerberichten bekeken. Het regent er elke dag wel en het is koud. Het wordt een harde race', was zijn voorspelling.

De Ardennen zijn bij uitstek Gilberts terrein, bleek vandaag eens te meer. 'Het was een heel, heel snelle race, maar ik voelde me sterk. Mijn ploeggenoten leverden in de finale prima werk. Ik lag bij de klim naar de Citadel in ideale positie', zei de winnaar.

Hij bedankte ook nog zijn Nederlandse 'concullega's'. 'Wij reden stevig door maar toen Rabobank het tempo opvoerde, werd het helemaal perfect voor mij in de aanval te gaan. Ik sloeg een gaatje en ben voluit doorgereden.'

Meer over