Ghana naar halve finales Afrika Cup

Ghana heeft zondag de halve finales van de Afrika Cup bereikt. Het gastland was in Accra met 2-1 te sterk voor Nigeria....

ANP

De Ghanezen speelden het laatste half uur met tien man, na een rode kaart voor aanvoerder John Mensah. Nigeria kwam in de eerste helft op voorsprong door een benutte strafschop van Yakubu Aiyegbeni. Chelsea-middenvelder Michael Essien tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker.

Ghana, met Eric Addo (PSV) en Quincy-Owusu Abeyie (ex-Jong Oranje) in de basis, wist in de groepsfase alle wedstrijden te winnen. Voor 45.000 toeschouwers had het gastland het moeilijk tegen de sterke Nigerianen van bondscoach Berti Vogts. Na het wegzenden van Mensah bleef Ghana echter aandringen en dat resulteerde uiteindelijk in de winnende treffer van Agogo, speler van Nottingham Forest.

De Ghanezen treffen in de halve finales de winnaar van het duel tussen Tunesië en Kameroen, die maandag tegen elkaar spelen. Als Ghana de Afrika Cup wint, is het na Tunesië (2004) en Egypte (2006) het derde thuisland op rij dat het toernooi op zijn naam schrijft. De laatste keer dat de Ghanezen de beker wonnen, was in 1982.

Meer over