Gewonde solozeiler door marine gered

De gewonde Franse solozeiler Yann Eliès is zaterdag van zijn boot gehaald door de bemanning van het Australische marinefregat HMAS Arunta. Dat maakte de organisatie van de Vendée Globe, de non-stop race rond de wereld waarin Eliès zeilde, kort na de evacuatie van de Fransman bekend.

Eliès brak donderdag zijn linkerdijbeen toen hij op het voordek van zijn boot aan het werk was. Zijn racemachine, Generali, zeilde een golf in en kwam vrijwel tot stilstand. Door de schok werd de Fransman op het dek geworpen.

Hij wist met zijn gebroken been terug te kruipen naar de kajuit, waar hij de raceleiding informeerde. Die vroeg een andere deelnemer aan de Vendée Globe, de Fransman Marc Guillemot, naar de gewonde zeiler toe te varen. Guillemot lag op het tijdstip van het ongeval het dichtst bij Eliès. Hij arriveerde donderdagavond bij zijn landgenoot en heeft hem via de marifoon moed ingesproken. Ook probeerde hij pijnstillers, water en voedsel naar Eliès te gooien, maar dat mislukte. Door de hoge zeegang was het aan boord springen bij de gewonde solozeiler te gevaarlijk.

Eliès was aanvankelijk door de racedokter aangeraden in zijn kooi te blijven liggen om zijn gebroken been zoveel mogelijk te stabiliseren. Vrijdag slaagde hij erin zijn medicijnkoffer te bereiken, waarna hij pijnstillers kon nemen.

Australische kranten schrijven dat de reddingsoperatie de belastingbetaler 1 miljoen Australische dollars (450 duizend euro) kost. Eliès bevond zich 800 zeemijl (1500 kilometer) ten zuiden van Australië in de Indische Oceaan toen hij zijn been brak. Zijn boot lag buiten het bereik van helikopters. Het is nog onduidelijk of Eliès aan boord van het marinefregat wordt geopereerd, of dat dit pas zal gebeuren nadat de Arunta de haven van Perth heeft bereikt.

De Vendée Globe is op 9 november bij de Franse kustplaats Les Sables d’Olonne gestart. Van de dertig deelnemers zijn er al twaalf uitgevallen, van wie elf door materiële schade. Aan kop ligt de Fransman Michel Desjoyeaux, die de Vendée al eens eerder won. Hij is inmiddels begonnen aan de oversteek van de Grote Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika. Naar verwachting finisht de winnaar begin februari bij Les Sables d’Olonne.

De gewonde Franse solozeiler Yann Eliÿs op zijn schip, november 2008. (AFP) Beeld AFP
De gewonde Franse solozeiler Yann Eliÿs op zijn schip, november 2008. (AFP)Beeld AFP
Meer over