Gevloerd door overdosis gretigheid

Judoka Kim Polling streefde naar haar vierde Europese titel. Het toernooi werd een deceptie. Vooral de verloren strijd om het brons zal haar de komende tijd meer dan dwars zitten.

John Volkers
In de eerste ronde versloeg Kim Polling de Duitse judoka Iljana Marzok. In het vervolg ging het mis. Beeld EPA
In de eerste ronde versloeg Kim Polling de Duitse judoka Iljana Marzok. In het vervolg ging het mis.Beeld EPA

De Europese overwinningsroes van judoka Kim Polling ging vrijdag plots over in een kater. De Nederlandse nummer één van de wereldranglijst in de klasse tot 70 kilogram was drie jaar achtereen de beste van Europa, maar haar streven naar 'vier op een rij' werd geen bewaarheid. Bij de EK van Kazan eindigde de Groningse stuiterbal als vijfde.

Vooral de laatste nederlaag, in de strijd om het brons tegen de jonge Hongaarse Szabina Gercsak, zal haar de komende tijd meer dan dwars zitten. Zij noemde haar opponente een junior, iemand die zij waarschijnlijk had onderschat. Gercsak bleek na een minuut in de bronzen wedstrijd de sterkere door een tiltechniek van Polling, haar grote wapen, over te nemen en ippon te scoren.

Hoofdschuddend ging de 25-jarige Nederlandse naar de kant, waar haar coach Maarten Arens haar gewezen zal hebben op een overdosis aan gretigheid. Polling kwam de tatami in Kazan opgestormd in de stellige overtuiging, na een verloren halve finale tegen de Franse wereldkampioene Gévrise Emane, toch nog even het brons te incasseren. Ze zat er compleet naast, zoals er sinds een maand of tien vaker iets mis gaat met Polling.

Knieblessure

Vorig jaar, bij de Europese Spelen in Bakoe (Azerbeidzjan), had zij haar laatste grote dag. Ze werd toen Europees kampioen in het middengewicht door alle vier partijen met ippon (vol punt) te beëindigen. Ze deed dat in 4 minuten en 39 seconden, waar ze zestien minuten beschikbaar had.

Die superieure Polling was twee maanden later, bij de WK in Kazan, niet meer te bespeuren. Ze werd daar zevende, toen ze na een verloren kwartfinale tegen de Spaanse Maria Bernabeu zeer onnauwkeurig het toernooi afrondde. Ze had daar ook last van de naweeën van een knieblessure. Conditioneel was ze zelfs matig. In haar laatste wedstrijd moest ze aftikken.

Bernabeu kwam vrijdag in Kazan opnieuw in de kwartfinale tegenover Polling te staan. Die draaide de rollen om en ging met waza-ari (half punt) door naar de laatste vier. Daar stuitte ze op de Franse vechtersbaas Emane, drievoudig wereldkampioen (2007, 2011 en 2015). Die kwam een yuko voor en hield Polling, ten koste van drie straffen, keurig af. Een vierde straf zou de overwinning voor Polling betekend hebben.

De Spaanse Maria Bernabeu (in het wit) in actie tegen de Britse Sally Conway. Beeld epa
De Spaanse Maria Bernabeu (in het wit) in actie tegen de Britse Sally Conway.Beeld epa

Favoriet

De 33-jarige routinier Emane, in 2005 al verliezend WK-finaliste tegen de Nederlandse topper Edith Bosch, zou later in de finale van de Georgische Esther Stam winnen. Stam, gewisseld van paspoort, komt uit de Haarlemse school van Kenamju en maakte in 2014 de overstap naar Oost-Europa, toen ze inzag dat haar weg naar Rio werd geblokkeerd door Kim Polling. Die is op haar beurt de natuurlijke opvolgster van Bosch, de vrouw die in 2012 nog de Europese titel in de klasse tot 70 kilo veroverde.

Polling zal ook bij de Spelen weer de rol van favoriet krijgen. Ze mag wijzen naar Gévrise Emane die de twee laatste grote toernooien (WK en EK) op haar naam schreef. Ze zal het niet doen. Polling is nooit zo bezig met verwachtingen en tegenstanders. Ze is een doener, geen denker of schaker. Ze is vorig jaar van coach gewisseld. Gedwongen. Omdat Marjolein van Unen het zware werk op de mat niet meer aankon. Nu is zij pupil van Maarten Arens, de hoofdcoach van het Nederlandse judo.

Polling is met Marhinde Verkerk en Henk Grol een van de drie grote Nederlandse troeven voor de Spelen van Rio. Haar positie op de wereldranglijst is onbedreigd. Ze staat riant eerste. Op voorspellende lijsten wordt ze als geheide olympisch kampioen aangemerkt. In februari leed ze een nederlaag bij de Grand Slam van Parijs, tegen de Koreaanse Seong-yeon Kim, die het tactisch ontleden van het judoën van Polling verried. Emane heeft haar vechtlust en routine als zwaarwegende plussen. De strijd in Rio is nog lang niet gestreden.

Bronzen van Emden

Niemand heeft zoveel bronzen medailles achter de naam staan in het judo als Anicka van Emden. In Grand Slams, Masters en Grote Prijzen werd ze liefst negentien keer derde. Op de WK-toernooien van 2011 en 2013 tekende ze ook voor brons. Vrijdag veroverde Van Emden (29) voor de tweede maal brons bij de Europese titelstrijd. Tactisch sterk kwam ze via de herkansing (tegen landgenote Juul Franssen) in de strijd om het brons terecht die ze in haar voordeel besliste door de Israëlische ex-wereldkampioen Gerbi tot een shido (straf) meer te dwingen dan zij zelf. In haar EK-loopbaan kwam Van Emden eenmaal in de finale: in Istanbul in 2011. Ze verloor toen van de Francaise Emane die later in een zwaarder gewicht ging vechten.

Meer over