Video

Gesink klopt Sagan in hectische sprint

Robert Gesink heeft vrijdag de Grand Prix de Québec gewonnen. De klimmer van Belkin was in de Canadese WorldTour-koers na 201 kilometer over een glooiend circuit de snelste in de eindsprint. Gesink klopte onder anderen de Slowaak Peter Sagan. De Franse kampioen Arthur Vichot werd tweede, net voor de Belg Greg van Avermaet.

Robert Gesink. Beeld anp
Robert Gesink.Beeld anp

Voor Gesink is het zijn eerste zege van het seizoen. De Varssevelder leek op een kilometer van de streep zijn kansen te verspelen, door met Sagan in zijn wiel aan te zetten. Hij zag al gauw het nutteloze van zijn poging in en hield zijn benen stil.

In de nerveuze laatste meters was er van een georganiseerde sprint geen sprake meer. Topfavoriet Sagan leek in een zetel naar de eindstreep geloodst te worden, maar de Slowaak beschikte niet meer over de macht om mee te sprinten. Gesink vond die wel en spurtte van kop af onbedreigd naar de zege.

Tersptra
Niki Terpstra hoopte de sprint nog te ontlopen. Hij ging op zo'n 15 kilometer van de streep in de aanval, maar werd op 1,5 kilometer voor de finish weer bijgehaald. Hij sprintte nog naar een zesde plek, net voor Tom-Jelte Slagter.

Gesink boekte zijn tweede grote zege in Canada, nadat hij 3 jaar geleden al de snelste was in de Grand Prix de Montréal. Die wedstrijd, eveneens onderdeel van de WorldTour, staat zondag op het programma.

Heel gelukkig
'Ik ben hier echt heel gelukkig mee', reageerde Gesink na afloop.
'Mijn seizoen verliep ongelukkig tot dusver, daarom had ik extra hard voor deze wedstrijd getraind', ging de Varssevelder verder. 'Ik ben gek op dit gebied en had een geweldige voorbereiding, omdat ik al bijna een maand in Noord-Amerika ben.'

Toch had de Belkinrenner niet verwacht te winnen. 'Ik had die niet verwacht na zo'n gruwelijk zware race met al die kleine klimmetjes. Het was bepaald geen vlakke sprint en ik ben nog steeds een beetje verbaasd. Waarschijnlijk zat iedereen er doorheen.'

Primeur
De zege van Gesink zorgde ook voor een primeur. De Nederlander is de eerste coureur die zowel de Grand Prix de Montreal als de GP Québec op zijn naam weet te schrijven. In Montreal was hij 3 jaar geleden de beste. Aanstaande zondag wordt die wedstrijd verreden.

Uitslag
GP Québec, Québec - Québec: 1. Gesink (Ned) 201,6 km in 4.58.13, 2. Vichot (Fra), 3. Van Avermaet (Bel), 4. Wegmann (Dui), 5. Costa (Por), 6. Terpstra (Ned), 7. Slagter (Ned), 8. Breschel (Den), 9. Geschke (Dui) 10. Sagan (Slw) 0.06, 29. Weening 0.08, 59. Bellemakers 1.12, 64. Lammertink, 66. Langeveld, 77. Kruijswijk 2.22, 81. Goos, 82. Lindeman, 93. Kroon, 105. Wesley Kreder 6.31, 109. Hofland 10.40, uitgevallen: o.a. Dekker, Danny van Poppel.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over