Gérard Jansen hard op weg naar de finaleronde

Na zes ronden in vier dagen zijn slechts enkele wereldtoppers zo goed als zeker van een finaleplaats. De meeste matadoren leven nog tussen hoop en vrees....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Van de Nederlanders steekt Gérard Jansen in topvorm en speelt favorietKees Thijssen wisselvallig. Maar hij ligt net als Aleksandr Baljakin nogop koers. Dat kunnen Rob Clerc, Hans Jansen en Ron Heusdens niet zeggen.

Van de veertig dammers uit 23 landen zullen woensdag twaalf spelersnaar de finaleronde gaan. Gérard Jansen zal daar zeker bij zijn. In zijnpoule leidt hij met overmacht, ver voor wereldkampioen Aleksandr Georgiev.Direct al in de openingsronde won Jansen van landgenoot Rob Clerc, op eenmanier die bij alle volgers groot respect afdwong. Met een diepgaandestrategie op lange termijn verschafte hij zich een doorbraak door de kortevleugel van zijn tegenstander, bij wie datzelfde plan ernstige vertragingopliep.

Tegen de Litouwer Aleksej Domcev in de tweede ronde en tegen deMongoliër Ganbaatar Ganjargal, gisteren in de vijfde ronde, draaide desoepele strategie van de 41-jarige speler van Damvereniging Huisseneveneens op volle toeren. De dag ervoor nam Jansen tegen de sterke SergejNasevitsj (Wit-Rusland) ook het initiatief en scoorde daarmee eenplusremise als officieel resultaat.

In een duidelijk voordelige slotstand van tenminste drie schijvenvoorsprong, waarbij een dam voor twee telt, kunnen de deelnemers in depoulewedstrijden een plusje bijschrijven. Bij gelijk eindigen is het aantalplusjes beslissend voor het bereiken van de finale.

Jansen kan tot woensdag met rustige remises volstaan, een luxe die voorslechts weinigen is weggelegd. Kees Thijssen mag de komende ronden ook metredelijk vertrouwen tegemoet zien, maar dat is duidelijk minder zijn eigenverdienste. In de zesde ronde won hij van Laye Oussou Diawara uit Guinee,terwijl hij in de tweede ronde de hoog ingeschaalde Joeri Anikejev uitOekraïne ook overtuigend had verslagen.

De winst tegen Aleksandr Mogiljanski (VS) daarentegen was een kadootjein tijdnood en tegen de Fransman Laurent Nicault verslikte Thijssen zichin een damcombinatie die zonder teveel schade ongedaan gemaakt kon worden.Tegen de verrassend sterk spelende debutant Fargad Huseynov Farid verloorThijssen zelfs, vanuit een moeilijke klassieke stand. In deze groep hoortde jonge speler uit Azerbeidjan met Tsjizjov en Thijssen tot de driespelers die waarschijnlijk de finale zullen spelen.

De Nederlanders Ron Heusdens en Hans Jansen vielen gisteren in de zesderonde ver terug. Voor Heusdens is de misère niet meer te overzien naverlies tegen de Italiaan Michele Borghetti. Hans Jansen verloor vanAnatoli Gantwarg. In de openingsronde had Jansen ook verloren, vanAleksandr Baljakin. Samen met Aleksandr Schwarzman, Anatoli Gantwarg en desterke Senegalees Ndiaga Samb strijdt Baljakin in deze zware poule om definaleplaatsen.

Voor oud-wereldkampioen Guntis Valneris uit Letland wordt kwalificatieerg moeilijk. Hij verloor in de zesde ronde van de Rus Aleksandr Getmanski.Rob Clerc wacht na zijn verlies tegen Gérard Jansen nog op zijn eerstezege.

Meer over