Georgiev beste rapid dammer dankzij durf

Zonder in de slotronden tot heldendaden te hoeven komen, mag Aleksandr Georgiev zich de eerste wereldkampioen rapid dammen noemen. Een lach brak door op het gespannen gezicht van de 23-jarige Rus....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Even drentelde Georgiev wat heen en weer achter de rug van Schwarzman die met Tsjizjov eerst nog een paar varianten uitwisselde. Toen pas draaide de grote wereldkampioen zich om naar de kleine om hem hartelijk te feliciteren. Hierna volgde Tsjizjov, de grootste wereldkampioen van allemaal, het voorbeeld.

De carrière van Georgiev, geboren en getogen in Sint Petersburg, begint pas. In 1992 haalde hij zijn eerste jeugdwereldtitel, in 1995 werd hij Europees kampioen. 'Winnaar worden in een veld met de twaalf - ik bedoel elf - beste spelers ter wereld, daar kan ik alleen maar heel blij mee zijn', aldus Georgiev.

Op het WK rapid speelde Georgiev met vaste hand en met durf. Behalve voor de titel komt de jonge Rus ook in aanmerking voor de strijdlustigste speler. Dat is althans de mening van Auke Scholma, die hier zelf als eerste voor genomineerd dient te worden. Tot zijn mooiste overwinning rekende Georgiev zijn winstpartij tegen Gantwarg in de derde ronde. Ook de positionele winst op Samb in de achtste en de charmante combinatiewinst op Wiersma in de vierde ronde mogen er zijn.

De grootste problemen kende Georgiev in de tiende ronde tegen Baljakin. Deze brak in een klassieke partij helemaal los en huppelde door de zwarte korte vleugel heen. Met een koel hoofd vond Georgiev de trucs, nodig om de remise binnen te slepen.

Plus vijf over 22 partijen was voldoende voor de ongedeelde winst. De bovenste helft van de eindrangschikking produceerde een groot aantal weinigzeggende klassieke partijen tegen elkaar. Door gebrek aan strijdlust en absolute topvorm bij de allerbesten bleef de teller voor het aantal winstpartijen steken op 37 van de in totaal 132 partijen.

Ondanks uitzicht op de eerste plaats drong Aleksandr Baljakin in de slotronde nauwelijks aan tegen Harm Wiersma. 'Wanneer je hoog staat wil je niet graag verliezen. En Wiersma rekent natuurlijk veel beter dan ik', luidde het verweer van de Wit-Rus.

Tsjizjov stak tegen Schwarzman wel z'n nek uit en ging vol in de aanval. Na de afwikkeling moest Tsjizjov echter erkennen dat de opzet was mislukt. Het was Schwarzman die voortijdig dreigde door te breken op de lange vleugel van zwart, maar het voordeel bleek te klein.

Beste Nederlander werd Wiersma, die een sterke tweede toernooihelft beleefde. Het begon zondag tegen Rob Clerc, die er tot dan toe prima voorstond. Wiersma liet Clerc de kwetsbaarheid van diens witte voorpost op 24 voelen. Een aanval in de rug bezorgde wit een geïsoleerde lange vleugel. Een offer met compensatie bracht verlichting, maar met grote stappen verzilverde Wiersma de plusschijf in partijwinst.

Tegen Ndiaga Samb voerde Wiersma in de negende ronde de druk gaandeweg de partij op en veroverde alle velden van strategisch belang. Clerc daarentegen zakte verder weg. In plaats van kansen te creëren tegen de rare partij-opzet van Bassirou Ba, kantelde de partij en zegevierde de Senegalees.

'Het is nooit de bedoeling geweest dat rapid dammen de oplossing voor het remiseprobleem moest worden, maar wel om te laten zien dat dammen heel spannend kan zijn. En dat is gelukt', zegt initiatiefnemer Harm Wiersma.

Over een vervolg op dit WK rapid bestaat evenwel nog geen zekerheid. Sportmarketingbureau Spron Nederland slaagde er niet in de kosten volledig te dekken.

Meer over