Genoegdoening voor voormalig schansspringer Roglic in tijdrit Giro

Een kwestie van geluk, maar ook een vorm van gerechtigheid. De Sloveen Primoz Roglic, renner van Lotto Jumbo, won zondag de grote tijdrit in de Ronde van Italië. Oké, hij had het geluk van droge wegen. Maar het was ook een genoegdoening voor zijn tweede plaats in de tijdrit van vorige week.

De Sloveen Primoz Roglic is de snelste in de tijdrit. Beeld anp
De Sloveen Primoz Roglic is de snelste in de tijdrit.Beeld anp

De regen die vooral de laatste deelnemers trof, speelde een grote rol in het verloop van de Chianti Classico, een prachtige tijdrit langs de wijnranken van Toscane. Tom Dumoulin kon zijn rol van kanshebber niet waarmaken. Hij voelde zich beter dan in de rit van zaterdag, waarin hij zijn roze trui verloor. 'Maar het was te gevaarlijk. Ik wilde geen risico's nemen.'

De favorieten ontliepen elkaar weinig in hun eindtijd. Steven Kruijswijk eindigde net voor Valverde en iets achter Nibali. Daarmee handhaaft hij zich keurig in de Top-5, vlak voor de Spanjaard en de Italiaan.

Grote verliezer was de Rus Zakarin die drie keer van de fiets moest wegens pech en een valpartij. Net als veel andere coureurs ging hij onderuit in een scherpe bocht in finishplaats Greve in Chianti. Verf dat een parkeerplaats markeerde, had de weg spekglad gemaakt.

Winnaar Roglic. Beeld afp
Winnaar Roglic.Beeld afp

Potentiële topper

Niet alleen zijn eigen vorm zal Kruijswijk tevreden stemmen, ook zijn teamgenoten presteerden uitstekend in de tijdrit. Maarten Tjallingii, Jos van Emden en winnaar Roglic eindigden drie wielrenners van Lotto Jumbo in de Top-10. Allen hadden overigens het voordeel van een vroege start.

Maar de allergrootste verrassing was uiteraard de prestatie van de 26-jarige Primoz Roglic uit Slovenië, die pas sinds een paar jaar serieus werk maakt van wielrennen. Daarvoor was hij een verdienstelijk schansspringer. De ploegleiding ontdekte zijn talenten eind vorig jaar in de Ronde van Azerbeidzan, nam hem over van een Sloveense formatie en heeft daarmee een potentiële topper in huis.

Samen met kopman Kruijswijk bereidde Roglic zich met een hoogtestage voor op de eerste grote wielerronde in zijn leven. Tot ieders verrassing, niet in de laatste plaats de zijne, eindigde hij in Apeldoorn al meteen in dezelfde tijd als Tom Dumoulin. Pas achter de komma bleek hij de verliezer van de dag.

'Gewoon mijn best gedaan'

In de plaatselijke bibliotheek van Greve in Chianti keek Primoz Roglic terug op zijn gedenkwaardige prestatie. Nooit een tijdrit gereden langer dan 10 kilometer en nu meteen al de beste in eentje van 40 kilometer met de best denkbare concurrenten. 'Ik heb gewoon mijn best gedaan', zei hij met een verontschuldigende glimlach.

Primoz Roglic blijft bescheiden, ook na zijn opzienbarende overwinning. In het gebergte, waarin nog veel meer op hem wordt gerekend, wil hij vooral Kruijswijk bijstaan. Wielrennen stemt hem in deze fase van zijn carrière nog vooral dankbaar. Hij is nog niet zover om eisen te stellen.

Op 21-jarige leeftijd stelde Roglic vast dat de top in het schansspringen niet voor hem was weggelegd. Vanwege pijnlijke knieën kocht hij een fiets. Vijf jaar later is de Sloveen de trotse winnaar van misschien wel de belangrijkste krachtproef in de 99ste Giro. Van een plaatselijke wijnproducent kreeg hij kingsize fles uitgereikt. 'Ik wil iedereen voor alles bedanken', zei Primoz Roglic diep onder de indruk.

Klassement

De leiderstrui bleef in handen van de Italiaan Gianluca Brambilla. De Luxemburger Bob Jungels, zijn ploeggenoot bij Etixx-QuickStep, werd zesde in de tijdrit en naderde de rozetruidrager tot op één seconde. Beste Nederlander blijft Steven Kruijswijk op de vierde plek. Tom Dumoulin kon zijn favorietenrol in de tijdrit niet waarmaken maar klom wel weer naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Klassementsleider Gianluca Brambilla. Beeld afp
Klassementsleider Gianluca Brambilla.Beeld afp
Meer over