Generale repetitie verloopt goed voor Van Bon Durand verrassende winnaar in Tours

Een Franse dame stapt met een foto van Leon van Bon op leon van Bon af en vraagt of hij Leon van Bon is....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

TOURS

Leon van Bon houdt van practical jokes en hij heeft inmiddels ook het zelfvertrouwen om ze uit te voeren.

'Vergis je niet in hem', zegt ploegleider Theo de Rooy naderhand. 'Die jongen heeft altijd al veel persoonlijkheid gehad, alleen toonde hij dat misschien niet zo.'

Het is zondagmorgen in Saint-Arnoult-en-Yvelines, een dorp ten zuidwesten van Parijs, waar de voorlaatste wereldbekerklassieker Parijs-Tours van start gaat. De zonnebloemen staan als verkoolde stammetjes in de velden, het groen wint aan nuance.

De herfstklasssieker Parijs-Tours is een opmaat voor het WK. Laurent Brochard vertrekt in Saint-Arnoult voor de laatste keer in de regenboogtrui, over zeven dagen wordt in Limburg de nieuwe eigenaar bepaald. Daarom is de vraag wie het eerst in Tours aankomt voor de meeste deelnemers van ondergeschikt belang. Vandaag is de laatste mogelijkheid om in wedstrijdverband de benen te testen voor het WK.

'Natuurlijk ben je al met het wereldkampioenschap bezig', zegt Leon van Bon zondagmorgen, een tikkeltje geïrriteerd. 'Maar als ik Parijs-Tours kan winnen, zal ik het niet laten. Verstoppen heeft geen nut. Bovendien sta ik tweede in het wereldbekerklassement. Dat is voor mij, maar vooral voor de ploeg, ook belangrijk.'

Vijf uur en drie kwartier later blijkt Parijs-Tours toch vooral als generale repetitie te hebben gediend. Van Bon: 'En voor de hele ploeg is die goed verlopen.'

Met zijn zeventiende klassering is Van Bon de tweede Nederlander - Max van Heeswijk wordt zesde. Dankzij Van Bons mindere klassering is Michele Bartoli is nu definitief winnaar van de wereldbeker. Leon van Bon handhaaft zich wel als tweede.

Verrassend winnaar in Tours is de Fransman Jacky Durand, niet omdat het Jacky Durand is, maar omdat voor het eerst in jaren de beslissing niet in een massale sprint valt.

Durand behoort tot een groep van elf man die op 45 kilometer de eenzame Roscioli achterhaalt. Ruim vijftien kilometer verderop gaat Durand er in zijn eentje vandoor. Koos Moerenhout, de enige Nederlander op dat moment in de kopgroep, verwacht dat Voigt en Vogels, het enige duo voorin, de achtervolging op zich neemt. Moerenhout zelf is vlak daarvoor ploeggenoot Marc Lotz kwijtgeraakt.

Voigt noch Vogels onderneemt iets. Alleen de Italiaan Mirko Gualdi sluit nog aan bij Durand, maar moet hem een paar honderd meter voor het einde laten gaan. In 1992 won de 31-jarige Durand als onbeschreven blad de Ronde van Vlaanderen. Zes jaar later, in zijn beste seizoen, wint hij zijn tweede grote klassieker en is daarmee de eerste Fransman sinds 1956 (Albert Bouvet) die Parijs-Tours op zijn naam heeft staan.

'Ik blijf Parijs-Roubaix de mooiste klassieker vinden, maar hiermee ben ik natuurlijk ook hartstikke blij, zeker met het oog op het WK', aldus Durand.

Door de afzegging van Jalabert en de gedwongen afwezigheid van Virenque en Brochard profileert Jacky Durand zich in Tours als Frankrijks hoop in Valkenburg.

De andere kandidaat-wereldkampioenen zijn te laat in de tegenaanval gegaan. Ze kunnen alleen nog hun en elkanders krachten testen op de klimmetjes vlak voor de finish.

Michael Boogerd, Lance Armstrong, Rolf Sörensen en Bartoli onderscheiden zich daarin. Leon van Bon rijdt een beetje op het tweede plan, maar doet dat wel alert.

'Wielrennen is net schaken', zegt ploegleider Theo de Rooy, 'en ik zal niet beweren dat Leon al grootmeester is, maar hij heeft het spelletje al goed onder de knie. Het is bij hem allemaal in stapjes gegaan. Nu wordt het tijd om te oogsten. Volgend jaar misschien een voorjaarsklassieker en wie weet volgende week wereldkampioen, al is hij voor mij beslist niet de grote favoriet.'

De 26-jarige Leon van Bon, die vorig jaar in Spanje derde werd op het WK, is volgens De Rooy klaar om samen met Boogerd het kopmanschap van de Nederlandse ploeg in Valkenburg te dragen. Dat heeft hij met zijn ritzege in de Tour en zijn overwinning in de Duitse HEW-Cyclassic bewezen.

De Rooy: 'Natuurlijk kunnen ze die verantwoordelijkheid aan. Ze vragen er zelfs om.'

Meer over