Update

Gemakzuchtig Oranje ongeslagen naar kwartfinales

De Nederlandse hockeyers hebben het zichzelf dinsdag in de derde en laatste groepswedstrijd bij de Champions Trophy in Melbourne onnodig moeilijk gemaakt. Oranje liet na de rust (3-0) een royale voorsprong tegen de nieuwe ploeg van bondscach Marc Lammers bijna schieten.

null Beeld getty
Beeld getty

Uiteindelijk haalde het lankmoedige team van bondscoach Paul van Ass toch nog ongeslagen de kwartfinales: 5-4. De tegenstander voor het duel op donderdag wordt later bekend.

Voor Lammers was het de derde nederlaag op rij in Melbourne, na de voorgaande verliespartijen tegen Australië (2-4) en Pakistan (0-2). De voormalige succescoach van de Nederlandse vrouwenploeg (WK-goud 2006, olympisch goud 2008) had het moeizame debuut van België op de Champions Trophy min of meer verwacht.

Volgens Lammers, die in oktober werd aangesteld als opvolger van de Australiër Colin Batch, hebben zijn spelers het er na de knappe vijfde plaats bij Londen 2012 een beetje van genomen. Zijn eerste taak is derhalve om in het team van vrienden en studenten de (spel)discipline aan te trekken.

Van Ass wilde dinsdag dat zijn ploeg in de 'derby der lage lage landen' in het verre Melbourne het verschil in kwaliteit op het veld en in de stand tot uitdrukking zou brengen. Dat deed Nederland, met Pirmin Blaak in het doel voor eerste keus Jaap Stockmann, voortvarend voor rust (3-0). Met fris en aanvallend hockey werd het defensief zwakke België weggespeeld. De treffers in de eerste helft kwamen op naam van Jeroen Hertzberger, Quirijn Caspers en Tim Jenniskens.

Oranje begon echter veel te gemakzuchtig aan de tweede helft. Binnen amper 10 minuten zag de stand er heel anders uit: 4-3. Tom Boon (twee) en Alex Hendrickx profiteerden van de haperende afweer bij Oranje, dat dankzij een schitterende treffer van Robbert Kemperman wel op voorsprong bleef. Door twee gemiste strafcorners kon Nederland de broze marge in de slotfase niet vergroten. Oranje mocht zelfs blij zijn dat doelman Blaak het karaktervolle België 5 minuten voor tijd uit een korte corner van de sensationele gelijkmaker afhield. Uit een strafbal besliste Valentin Verga uiteindelijk het duel: 5-3. Daardoor deed de laatste treffer van het spectaculaire duel, van de Belg Xavier Reckinger, Oranje geen pijn meer: 5-4.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over