Reportage

Geen zorgen, Epke gaat vooruit

En toen viel turnheld Epke Zonderland met zijn kop op de grond. Even leek de WK-ploeg onthoofd. Woensdag gooide hij er weer een salto uit. In stilte.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Even na drieën demonstreert Epke Zonderland dat hij weer tot de fitteren van deze wereld mag worden gerekend. Hij toont woensdag de ene na de andere handstad op de brug met gelijke liggers in het turncentrum van FlikFlak in Den Bosch. Hij eindigt met een enkelvoudige salto.

De conclusie over de tweevoudig wereldkampioen (rekstok) die kampt met de naweeën van een hersenschudding is tweeledig positief: hij kan weer op zijn hoofd staan en hij kan de draai om de breedte-as ook uitvoeren. De Fries heeft nog vier weken tot de WK om honderd procent fit te worden. Het lijkt geen probleem. De olympisch kampioen van 2012 is een natuurtalent. Bij hem komen de dingen snel.

Geen verklaringen in de media

Wat Zonderland nog liever niet doet of oefent, zijn verklaringen in de media. Al vier weken, sinds de dag dat hij met het hoofd tegen de vloer sloeg, is hij niet aanspreekbaar. Eén zin spreekt de Fries in het Bossche voorbijgaan. 'Het gaat de goede kant op', meldt hij bij het betreden van het trainingskamp waar hij deel uitmaakt van de 'Tien van Glasgow', de groep turners waaruit volgende week na de interland tegen Wit-Rusland de definitieve WK-ploeg van zeven wordt gekozen.

Dat niet praten met de media had deze week nog heel wat voeten in de aarde. Epke en niet praten, dat bestond toch niet. Nu voor één keer niet. Of daar begrip voor kon zijn, vroeg de man die in 2012 de sportpersprijs van het jaar kreeg uitgereikt voor al die vlekkeloze dienstbaarheid aan de media.

Zijn coach, Daniël Knibbeler, legde het nog één keer uit. 'We willen dat Epke in deze conditie de prikkels minimaliseert.' Praten met vraagstellers helpt dan niet, aldus de begeleiding. Zonderland bleef woensdag dus extra lang op zijn verduisterde hotelkamer.

'Duizelig en wat wazig'

Knibbeler verklaarde de gebeurtenis nog eens voor de meelevende goegemeente van het Nederlandse turnen. Vallen doet Zonderland vaak op training, maar dat zijn dan gecontroleerde valpartijen. Hij tikt dan na een vluchtelement de stok aan en rolt op een 20 tot 30 centimeter dikke mat moeiteloos uit.

De val die hem de hersenschudding kostte, geschiedde door een mislukte Gaylord 2, een salto boven de stok met een uiterst lastige greep aan de stok. De ene duim bleef hangen en daarom ontstond er onbalans. Zonderland viel op de zijkant van zijn hoofd en was 'duizelig en wat wazig', aldus Knibbeler.

Hoofdpijn hield hardnekkig aan. Daarom werd besloten om twee weken van 'maximaal herstel' in te bouwen. Sinds die rustperiode gaat het met stappen vooruit met de kopman van de ploeg die in Glasgow in de top-8 van de WK voor landenteams wil eindigen. Die plek betekent directe olympische kwalificatie voor vijf turners. Het is een droomscenario van de Britse bondscoach Fenner.

Zonderland verdedigt in Schotland evenwel ook zijn wereldtitel aan de rekstok, van 2013 en 2014. Als hij in een toestelfinale een individuele medaille haalt, is hij direct geplaatst voor de Spelen. 'De makkelijkste weg naar Rio voor hem is een medaille pakken', zei coach Knibbeler de doelstelling voor de komende maand vast. Epke had het gezegd kunnen hebben.

Meer over