Geen tweede goud voor Tuitert en Sven Kramer

Amerikaanse achtervolgers o.l.v. Hedrick vernederen Nederlandse favorieten...

VANCOUVER Sven Kramer heeft zijn derde nederlaag geleden bij de Olympische Winterspelen van Vancouver. Na zijn dertiende plaats op de 1500 meter en de diskwalificatie op de 10 kilometer wegens een verkeerde baanwissel ging het vrijdag in de ploegachtervolging mis. Zijn tweede goud is, net als voor Mark Tuitert, uit het zicht.

In de halve finale tegen de Verenigde Staten ging wereldkampioen Nederland bij verrassing onderuit. Wat in de kwartfinale tegen Zweden nog op krachten sparen had geleken, bleek in de halve finale een gebrek aan coördinatie en snelheid. De ploeg kwam nooit echt op gang. Kramer ging op een onverwacht moment zelfs van de kop af.

In de halve finale was Simon Kuipers vervangen door zijn teamgenoot van Control, Mark Tuitert, de verrassende winnaar van het olympische goud op de 1500 meter. Het leek een versterking, maar zo pakte het niet uit.

De strijd met de Verenigde Staten was een spektakel waarin het drietal Kramer, Blokhuijsen en Tuitert op een maximale achterstand van 1,74. werd gereden. In de slotronde bleef daar nog viertiende van een seconde van over. Nederland, sinds 2005 vier keer wereldkampioen, reed met gebogen hoofd naar het middenterrein.

De Amerikaanse ploeg was deze vrijdag in de winning mood, nadat hun vrouwenteam het favoriete Canadese stel, de wereldrecordhoudsters, had uitgeschakeld. De opstelling leek lang niet de sterkste. Trevor Marsicano was vervangen door Brian Hansen en Shani Davis had maanden tevoren al afgezegd voor de ploegachtervolging. De ploeg werd meesterlijk geleid door Chad Hedrick, die afscheid neemt na deze Spelen.

Sven Kramer was om twee redenen uit op een revanche. Hij wilde zijn diskwalificatie op de 10 kilometer rechtzetten. En er stond nog een zware fout uit een verder verleden. Vier jaar geleden ging hij in Turijn, in de halve finale tegen Italië, op een blokje van de markering staan. De val van Kramer kostte Nederland, met Erben Wennemars en Carl Verheijen in de opstelling, toen de plaats in de finale. Het werd brons, in de B-finale tegen Noorwegen. Die wedstrijd wordt zaterdag herhaald.

Meer over