Geen spoor van thuissupporters

'Fuck, fuck, fuck!'..

'The Blair/NATO pact!'

Naar het Engels van de Serviër Robert, woonachtig in het Belgische Oostende, lijkt het inderdaad een rijmende yell waarmee hij bestuursleden en andere hooggeplaatsten van Leeds United probeert uit te dagen.

Omdat hij, gekleed in het Partizan-shirt met rugnummer 8 met de naam van de verdwenen sterspeler Mijatovic, al stampend en schreeuwend voor het Abe Lenstra-stadion geen enkele bijval krijgt van landgenoten noch weerwerk ontmoet van de Leeds-vertegenwoordiging probeert Robert een andere:

'Fuck, fuck, fuck!'

'The Blair/UEFA pact!'

Weer niks. Mogelijk ligt het aan zijn mimiek want zijn verwensingen gaan voortdurend gepaard met een brede glimlach. Dat zit zo: écht verschrikkelijk boos is Robert nu ook weer niet.

Eigenlijk vindt hij het wel handig dat zijn voetbalclub Partizan Belgrado vandaag een 'thuiswedstrijd' speelt in Heerenveen. Voor deze Partizan-supporter, naar eigen zeggen lid van de Grobari (zeg maar F-side van Partizan), ligt Heerenveen dichterbij dan Belgrado.

'Maar het blijft een schande dat wij hier moeten spelen!', persisteert Robert, nu echt bozig.

Het is in elk geval curieus dat Partizan Belgrado deze dinsdag in Heerenveen 'thuis' speelt tegen Leeds United in de eerste ronde van de strijd om de UEFA-cup.

Dat gebeurt op gezag van de UEFA. Omdat de Britse regering, tengevolge van de NATO-bombardementen op Servië, een negatief reisadvies geeft voor Joegoslavië kon Leeds niet in Belgrado aantreden. Een voorstel van Partizan om dan maar in Athene te spelen werd door de UEFA afgewezen. Vorige week werd plotseling Heerenveen als 'thuis' voor de Serviërs vastgesteld.

Heerenveen-voorzitter Van der Velde: 'We kregen dinsdag een telefoontje van de KNVB. Wij wilden best helpen. Gelukkig hebben wij hier een burgemeester en een politiekorps die niet zo moeilijk doen. We hebben nog wel even overlegd met de horeca. Ach, wij hadden net in de Intertoto prima ervaringen opgedaan met West Ham United. Behalve wat het sportieve resultaat betreft. . .'

Dinsdagmiddag is de binnenstad van Heerenveen het domein van de Leeds-supporters. Op de Dracht en de aanpalende straten hebben ze bezit genomen van de café's. In een tentje in de openlucht draait een dj muziek, bedacht en betaald door voetbalclub Heerenveen. Geen spoor van de 'thuissupporters': dat kon ook moeilijk want die kregen geen visum voor Nederland.

In het Abe Lenstra stadion is het later goed te zien dat niet Partizan maar Leeds een 'thuiswedstrijd' speelt. Enkele duizenden Leeds-fans overschreeuwen de paar honderd Partizan-aanhangers uit Nederland, Duitsland en België. Nederlands publiek is er amper. Danny Blind en Tonny Pronk van Ajax zijn er wel.

Nog voor zijn ploeg de bal heeft aangeraakt staat Partizan-voorzitter Novakovic op ontploffen. Hij vindt het een 'schande' hoe Partizan door de UEFA is behandeld. 'Als wij gewoon in Belgrado hadden gespeeld waren er zeker 40 duizend mensen geweest. Wij zijn nu dubbel in het nadeel want ook financieel is dit voor ons een zware slag.'

Novakovic begrijpt er niets van dat de UEFA zich door politieke kwesties laat leiden. 'Ook al zijn er vanuit Engeland geen lijnvluchten op Belgrado, zo moeilijk is het niet om bij ons te komen. Waarom mochten wij dan vorige maand onze thuisduels voor kwalificatie voor de Champions League wél in Belgrado spelen? Toen speelden we notabene tegen NK Reijka, Kroaten!'

Bij alle getier is de Partizan-voorzitter wel goed te spreken over de ontvangst door de neutrale gastheer Heerenveen. Van der Velde neemt het compliment in dank aan en zegt alvast dat Partizan gerust weer mag langskomen ingeval de club 'een rondje verder komt.'

Dat laatste lijkt na gisteren niet al te waarschijnlijk. Partizan gaat in de 'thuiswedstrijd' met 3-1 onderuit, ondermeer door een vreselijke blunder van doelman Damjanac (kort bij Roda JC geweest en toen al een fratsenmaker) en door het missen van een penalty.

Robert uit Oostende is na afloop laaiend. Op de UEFA, op de Duitse scheidsrechter, op Blair, Clinton, de Leeds-spelers, de NATO en ga maar door. Fuck iedereen! Hij onthult alvast het volgende schandaal: 'Als Joegoslavië volgende maand tegen Kroatië speelt worden we weer gepakt! Laat dat maar aan de UEFA over.'

Meer over