nieuwsvolleybal

Geen olympische kwalificatie volleybalsters – door kansloze nederlaag tegen Italië nu aangewezen op tweede kans in januari

Italië is in eigen land een onneembare horde. Die volleybalwet bleek zondagavond in Catania weer eens. De vrouwenploeg van het volleybal adorerende land won op Sicilië de beslissende wedstrijd in het olympisch kwalificatietoernooi van Nederland zelfs met opvallend gemak: 25-23, 25-17, 25-22.

John Volkers
Het vrouwenvolleybalteam. Beeld Nederlandse Volleybalbond
Het vrouwenvolleybalteam.Beeld Nederlandse Volleybalbond

Het Nederlands team van bondscoach Jamie Morrison bleek ondanks een uiterst gedegen voorbereiding niet opgewassen tegen het Italiaanse aanvalsgeweld, met de onverdedigbare diagonaalaanvaller Paola Egonu aan het hoofd. Zij smasht harder en springt hoger dan wie ook. Zij sloeg punt na punt binnen voor haar team, 25 in totaal.

Die enorme oogst stond in schril contrast met het effect dat van het spel van Lonneke Slöetjes, de Nederlandse steraanvaller, uitging. Zij was niet in staat om door of over het Italiaanse blok te slaan. Daarmee werd Nederland een tandeloos team.

Italië trok met een optreden vol zelfvertrouwen en tribunes vol met gillende tifosi het meeste profijt uit het thuisvoordeel dat volgens ingewijden met een speciaal bod van een miljoen euro extra was binnengehaald. Italië is sinds jaar en dag een groot volleyballand. Nederland kan daar niet tegen opbieden.

De eerste set leek bij een achterstand van 10-4 al een kleine ramp te worden voor het nerveus gestarte Nederland. Onder leiding van de in Italië geschoolde Robin de Kruijf herstelde de ploeg zich, kwam zelfs gelijk (16-16), omdat Italië in die fase opvallend veel fouten maakte. Er werden zelfs drie setpunten gemorst, maar Egonu sloeg de 25-23 op het bord.

In de tweede set bleek nog nadrukkelijker dat Slöetjes niet kon opbieden tegen Egonu. De klappen van de Nederlandse haalden nooit de snelheid die zij andere jaren wel wist te produceren. Toen coach Morrison besloot de andere topaanvaller Celeste Plak in het veld te brengen, kwam die niet op de plaats van Slöetjes maar op de positie van Maret Grothues. Plak kreeg ook nauwelijks ballen tegen de grond, waardoor Italië de tweede set met groot verschil (25-17) naar zich toetrok.

In de derde set bleef Italië tot halverwege het spel naar zich toetrekken. Daarna kroop Nederland langzaam dichterbij, maar na 22-22 scoorde het niet meer. Coach Morrison had toen eindelijk ingegrepen en drie van zijn jongere krachten vertrouwen gegeven. Vooral tweede spelverdeler Britt Bongaerts, die al halverwege set één vaste keuze Laura Dijkema was komen vervangen, kreeg de zaak aan de gang. De wedstrijd eindigde met 25-22 in Italiaans voordeel in een nachtmerrie.

De nationale ploeg, die een geschiedenis heeft van nederlagen in grote wedstrijden, moet zich gaan voorbereiden op de tweede en laatste kans om de Spelen van Tokio te halen. Tussen 6 en 12 januari dient Nederland dan zeven andere Europese landen aan de kant te spelen. Italië heeft het ticket voor Tokio binnen.

Meer over