Gebrek aan populariteit nekt American Football

Amsterdam Admirals houden op te bestaan..

AP

amsterdam De Amerikaanse National Football League (NFL) heeft besloten de Europese zomercompetitie op te heffen. Dat betekent dat de Amsterdam Admirals ophouden te bestaan. Naar verluidt verloren de Amerikanen 30 miljoen dollar per seizoen met de Europese competitie, die niet kon bogen op een grote populariteit.

‘Dit is de beste zakelijke beslissing’, aldus NFL-gedelegeerde Roger Goodell vrijdag. ‘We willen onze fans in Europa bedanken voor hun fantastische ondersteuning. De tijd is echter gekomen om de strategie van de NFL te herzien.’

NFL Europa begon in 1991 als de World League of American Football met tien teams in Europa en Amerika. Na een afwezigheid van twee jaar kwam de competitie in 1995 terug als een competitie met zes Europese teams. Vijf van de teams waren gestationeerd in Duitsland. Amsterdam Admirals completeerde het zestal.

De Europese competitie werd door de NFL vooral gezien als een kweekvijver voor Amerikaans talent. Zij konden worden uitgeprobeerd op een lager niveau. Verschillende spelers hebben met succes de overstap gemaakt naar de Amerikaanse profcompetitie, die een grote populariteit geniet onder Amerikanen.

Quarterback Kurt Warner begon in Europa en leidde St. Louis Rams in 2000 naar de winst in de Super Bowl, de meest prestigieuze titel in het American Football.

De NFL heeft, ondanks het mislukken van de Europese competitie, de hoop op het veroveren van een publiek buiten Amerika niet opgegeven. De organisatie wil jaarlijks twee internationale wedstrijden organiseren en die met behulp van moderne technologie de NFL toegankelijker maken voor Europeanen.

De eerste internationale wedstrijd staat 28 oktober op het programma. Dan spelen de Miami Dolphins en de New York Giants in het Wembley-stadion in Londen tegen elkaar.

Meer over