Gazzetta publiceert namen van klanten van dopingarts Ferrari

De Italiaanse krant Gazzetta dello Sport heeft vanochtend 38 namen gepubliceerd van wielrenners die contact zouden hebben gehad met de omstreden dokter Michele Ferrari. Volgens de sportkrant komen de namen voor in het meer dan 500 pagina's tellende 'Padua-rapport'.

Filippo Pozzato tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2012. Beeld afp
Filippo Pozzato tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2012.Beeld afp

Het Padua-rapport is het resultaat van een omvangrijk justitieel onderzoek naar het gebruik van verboden middelen in het Italiaanse wielrennen. Het onderzoek, waarin dokter Michele Ferrari een voorname rol speelt, houdt Benedetto Roberti, aanklager van het Openbaar Ministerie in de Italiaanse stad Padua, al zes jaar bezig.

Afgelopen weekeinde werd het rapport overgedragen aan het Italiaans olympisch comité CONI. Gisteren meldde de Gazzetta al dat er maar liefst 90 namen voorkwamen in het rapport, en dat daar enkele 'onverdachte' atleten tussen zaten. Vandaag noemt de krant 38 coureurs bij naam: 35 profrenners, 2 beloften en 1 paralympische wielrenner. Enkele namen van de lijst: Filippo Pozzato, Michele Scarponi, Giovanni Visconti, Aleksandr Kolobnev, Jevgeni Petrov, Aleksandr Vinokoerov, Denis Mentsjov, Sergej Ivanov, Roman Kreuziger, Yaroslav Popovitsj, Vladimir Karpets, Marco Marcato en Borut Bozic.

Marcato

De Gazzetta is vooral geschokt door de naam van Marco Marcato. Op hem rustte nog geen verdenking. Hij reed tussen 2009 en 2014 voor de Nederlandse ploeg Vacansoleil, en zou sinds 2008 klant zijn geweest bij Ferrari. Het is in Italië sinds 2002 verboden om contact te hebben met de dokter, die levenslang geschorst is.

Danilo Di Luca zou met zijn verklaringen uit 2009 een belangrijke bron zijn geweest voor Roberti. Hij schetste het systeem van Ferrari en vertelde over de plek op Tenerife waar hij bloedtransfusies zou uitvoeren. Dit bracht onder andere het onderzoek naar Lance Armstrong verder aan het rollen.

Volgens de Gazzetta blijkt uit het rapport dat Movistar-renner Visconti in 2010 een 'knecht' had die afspraken voor hem maakte met dokter Ferrari, omdat hij bang was op heterdaad betrapt te worden. Toch werd in de aanloop naar het WK een gesprek tussen Visconti en de arts afgeluisterd, waarin ze praten over hemoglobine en een afspraak maken om 'er een te doen'.

Marco Marcato in Vacansoleil-tenue, na een valpartij tijdens de Tour de France van 2012. Beeld afp
Marco Marcato in Vacansoleil-tenue, na een valpartij tijdens de Tour de France van 2012.Beeld afp

Scarponi

Ook Michele Scarponi komt uitgebreid aan bod. Hij gebruikte een Zwitsers telefoonnummer speciaal voor zijn contact met Ferrari. Uit een gesprek tussen Scarponi en Ferrari uit 2012 wordt geciteerd. Scarponi: 'Ben je ervan overtuigd dat ik de Giro kan winnen of niet?' Ferrari: 'Met alleen al één zak, won je.' Zowel Visconti als Scarponi werden eind 2012 voor drie maanden geschorst omdat zij contact hadden gehad met Ferrari.

De UCI zal vandaag bekend maken of de Kazachse wielerploeg Astana een WorldTour-licentie krijgt voor 2015. Teammanager Aleksandr Vinokoerov was klant bij Ferrari, en de Gazzetta meldde dat er foto's zijn waarop te zien is dat Ferrari eind 2013 met enkele Astana-renners praat. Volgens de Franse krant L'Equipe heeft de UCI haar licentiecommissie laten weten niet over het Padua-rapport te beschikken, en dit rapport niet te laten meewegen in de beslissing.

Michele Ferrari (rechts) met zijn advocaat in Bologna in 2004. Beeld afp
Michele Ferrari (rechts) met zijn advocaat in Bologna in 2004.Beeld afp
Meer over