NieuwsGiro

Ganna opent Giro met ritzege, ploeggenoot Thomas slaat slag

Filippo Ganna heeft zijn status als wereldkampioen tijdrijden meteen waargemaakt in de Ronde van Italië. De Italiaan van Ineos-Grenadiers won de openingsetappe, een individuele tijdrit over 15 kilometer van Monreale naar Palermo. Onder stormachtige omstandigheden en grotendeels bergafwaarts realiseerde hij een tijd van 15 minuten en 24 seconden. Ganna was 22 seconden sneller dan de Portugees João Almeida en de Deen Mikkel Bjerg.

Filippo Ganna in het roze. Beeld AFP
Filippo Ganna in het roze.Beeld AFP

Van de favorieten voor het klassement was voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas veruit het snelst. De Brit realiseerde een tijd van 15.47 en werd daarmee vierde. Simon Yates gaf 26 seconden toe op zijn landgenoot. Later gestarte renners ondervonden hinder van de veranderde weersomstandigheden. Mede daardoor gaf Wilco Kelderman al meer dan een minuut toe op Thomas. Steven Kruijswijk verloor zelfs bijna anderhalve minuut.

De tijdrit begon met een klimmetje naar de kathedraal van Monreale, waarna het in dalende lijn richting het centrum van Palermo ging. De harde zijwind was een extra obstakel voor de renners op de tijdritfietsen met dichte wielen. Ganna liet zich er niet door afschrikken en bereikte op sommige stukken snelheden van boven de 100 kilometer per uur. Met een gemiddelde van bijna 59 kilometer per uur ging hij de boeken in als winnaar van de snelstse tijdrit - korte prologen uitgezonderd - ooit.

Jos van Emden was op de twaalfde plaats de beste Nederlander. Kelderman werd 68e, net voor de Italiaanse favoriet Vincenzo Nibali. Kruijswijk bleef steken op de 96e plaats.

Ganna gaat zondag in de roze leiderstrui van start in de tweede etappe, een lastige heuvelrit van Alcamo naar Agrigento.

Lees ook
Journalist Jarl van der Ploeg doorkruist met de Giro nog één keer het land waar hij vier jaar correspondent was. Op zoek naar veerkracht, zorgeloosheid en publiek dat niet klapt voor de zorg, maar voor snelle fietsers.