Froome waggelt als vanouds de berg op

In zijn typische stijl van aangeschoten vogel, op de vlucht voor zijn jager, waggelde Christopher Froome zondag naar de zege in de Dauphiné. De jager in kwestie, geletruidrager Tejay van Garderen, kreeg zijn prooi niet meer in het vizier. In de laatste etappe boog Froome zijn achterstand van 18 seconden om in een voorsprong van 10 seconden.

Bart Jungmann
Christopher Froome. Beeld AFP
Christopher Froome.Beeld AFP

Net als vorig jaar werd het Critérium du Dauphiné, traditioneel het voorportaal van de Tour de France, een enorm spektakel. Toen trok Andrew Talansky de overwinning naar zich toe in een memorabele slotrit. De Tourfavorieten Nibali, Contador en Froome waren in 2014 te druk met elkaar bezig om zich te willen mengen in de strijd om de eerste plaats.

Chris Froome kwam in die Dauphiné na een voortvarende start ten val in de zesde etappe. Dat leek een slecht voorteken. Hetzelfde overkwam hem daarna tot twee keer toe in de eerste week van de Tour. De laatste maal, in de stromende regen op de kasseien van Noord-Frankrijk, dwong hem tot opgave.

Als voortekenen echt bestaan, dan staat de winnaar van de Ronde van Frankrijk in 2013 er nu een stuk beter voor. Zonder de Spaanstalige favorieten Alberto Contador en Nairo Quintana imponeerde het deelnemersveld minder dan het vorig jaar deed. Maar er werd wel een week lang op het scherpst van de snede geduelleerd.

Vlekkeloos is de coup van Chris Froome in de generale repetitie voor komende maand niet verlopen. Met ploegmaat Peter Kennaugh schoof Sky in de eerste dagen wel de klassementsleider naar voren. Maar de ploegentijdrit in de derde etappe verliep allesbehalve naar wens. Froome en zijn mannen gaven ruim een minuut toe op het rode winnaarscollectief van BMC.

Een dag later pleegde Vincenzo Nibali een verrassingsaanval in wat op papier een overgangsetappe was, maar door het slechte weer het karakter kreeg van een slijtageslag. De Tourwinnaar van 2014 moest die inspanning bekopen in de volgende dagen. Zondag reed hij nog een tijdje stoer op kop, maar veel leverde dat krachtsvertoon niet op.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tejay van Garderen, de Amerikaanse kopman van BMC, leek aan het langste eind te trekken. Maar de Brit Froome nam daarmee geen genoegen. Zijn laatste zege dateert van februari in de Ruta del Sol. Daarom wilde hij op weg naar de Tour nog eens winnen als bevestiging van topvorm. Bijna 40 seconden bedroeg het verschil met Van Garderen bij het ingaan van het slotweekeinde. Beide ritten won Froome, beide keren ontdeed hij zich in de laatste kilometers van de klassementsleider. Zaterdag snoepte hij inclusief de bonificatie ruim de helft van zijn achterstand weg. Een dag later werd de achterstand een voorsprong in een duel waarin om elke meter moest worden gevochten.

De winnaar van de Dauphiné kon zijn geluk niet op. 'Ik kan niet geloven dat het toch gelukt is. Zaterdag waren we met de ploeg al tot de bodem gegaan. De ploeg is boven zichzelf uitgestegen met het geel in zicht.'

Zonder hem met naam te noemen, moet dat compliment vooral Wout Poels gegolden hebben. In de beklimming gaf Poels, dit jaar nieuw bij Sky, voortdurend het tempo aan en was daardoor een perfecte lanceerinrichting. Zijn kostje zal gekocht zijn met het oog op de Ronde van Frankrijk.

Meer over