Froome nam geen medicijnen in Tour uit angst voor heksenjacht

Chris Froome zegt ziek te zijn geweest toen hij zijn Tourzege in de laatste dagen moest zeker stellen. Uit angst voor een heksenjacht zou Froome hebben afgezien van medicijnen.

Froome vorige maand tijdens een boogschietwedstrijd in Japan, daags voor een criterium. Beeld epa
Froome vorige maand tijdens een boogschietwedstrijd in Japan, daags voor een criterium.Beeld epa

'Na alles wat we hadden doorstaan, in het bijzonder de vijandigheid van sommige toeschouwers, hebben we besloten het verder maar zo te laten', zegt Froome in de Engelse krant The Sunday Times. 'Het zou de deur hebben opengezet naar een nieuwe golf van kritiek en verdachtmakingen.'

Na afloop van de 17de etappe kampte Froome met een infectie aan de luchtwegen. Een korte kuur met antibiotica hielp niet. Een zwaardere aanpak was volgens de ploegarts noodzakelijk, maar Froome hield de boot af. Voor een zwaarder medicijn was toestemming noodzakelijk van de UCI, de internationale wielerunie.

Een week eerder had de 30-jarige Engelsman de concurrentie op grote achterstand gereden in de eerste bergrit. In de Franse media ontstond discussie over de waarachtigheid van die overwinning. Het publiek jouwde hem uit en Froome beklaagde zich over een toeschouwer die hem met urine zou hebben bekogeld.

Zijn ziekte kan het verval in het slotakkoord van de Tour verklaren. Froome ging met ruime voorsprong de Alpen in. Maar Quintana, de Colombiaanse nummer twee, bracht in de laatste bergritten zijn achterstand van ruim drie minuten terug tot ruim één.

In het interview zegt Froome hoe hij zijn best deed de concurrentie niet wijzer te maken. 'Ik wilde niet dat ze hoorden hoe ik moest kuchen en niezen. Dat was vooral een probleem bij de start waar ik naast Nairo Quintana en Alberto Contador stond. Ik hield mijn adem in om maar niet te hoesten.'

Vorig jaar was Froome in opspraak door het gebruik van Prednisolon vlak voor de Ronde van Romandië. Daarvoor had hij weliswaar toestemming van de UCI, maar dat stond verdachtmakingen niet in de weg.

Meer over