Friese ijshockeyers willen ook Beneliga winnen

Voor de tweede keer op rij mag Unis Flyers zich landskampioen noemen, na een Final Four in Thialf. De Friese formatie heeft nu ook haar zinnen gezet op de Beneliga.

John Volkers
Flyers-speler Ronald Wurm loopt in de kampioenswedstrijd een gescheurde neus op. 'Het was niet zijn bedoeling.' Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Flyers-speler Ronald Wurm loopt in de kampioenswedstrijd een gescheurde neus op. 'Het was niet zijn bedoeling.'Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

IJshockeyer Ronald Wurm, met hechtingen in zijn gescheurde neus, deed zondagavond blij en opgetogen over het Nederlands kampioenschap van zijn Unis Flyers. Hoe zeer zijn aangezicht ook geschonden was, de doktoren mogen zijn neus deze week serieus opknappen, het maakte Wurm niet uit. Hij had de tweede van de drie titels binnen die zijn Friese ploeg deze winter wil binnenslepen.

Vorig jaar werden de Flyers uit Heerenveen ook kampioen van Nederland, maar dat was toen een troostprijs. 'Wij kwamen na de verloren Beneliga-finale tegen Herentals erachter dat we ook nog kampioen van ons eigen land waren geworden. Niet erg bevredigend. Dit hier, deze Final Four in Thialf, was toch veel leuker. Zo hoort het', aldus Wurm na de overwinning van 5-2 op het enthousiast om zich heen slaande Hijs Hokij uit Den Haag.

IJshockey Nederland, voorheen de NIJB, wilde de nationale titelstrijd een nieuw gezicht geven. De top van Nederland (minus de Tilburg Trappers die in de Duitse Oberliga Nord uitkomen) hockeyt in een gemengde competitie met vier Belgische ploegen; de Beneliga. Het is een reddend model voor het Nederlandse ijshockey dat de voorbije jaren van crisis naar crisis ging.

Voor het NK was een tussenmodelletje benodigd. Dat werd de Final Four in het ijshockeystadion van het vernieuwde Thialf dat zondag meer dan tweeduizend Friese en Haagse fans op de been kreeg. Zaterdag had Heerenveen de Tijgers uit Amsterdam klop gegeven. Eindhoven verloor van Hijs Hokij, een club die min of meer is opgestaan uit het eigen graf.

In de finale beet Hijs serieus van zich af. Enkele weken eerder hadden ze Flyers in Thialf in de Beneliga verslagen. Het was enkele dagen na de bekeroverwinning van de Friezen. 'Het was daarna natuurlijk van een of twee biertjes. Voor het slapen gaan. Je kent dat wel', zo vertelde Ronald Wurm van de mindere concentratie die aan de dag werd gelegd.

De Haagse ploeg liep in de finale van zondag tweemaal uit naar een voorsprong (0-1 en 1-2). Het leek een lastig karwei te worden voor de thuisspelende ploeg, maar Heerenveen hield het hoofd koel en de stick gereed. Marco Postma, de reus die vorig jaar de Frans Henrichs Award voor beste speler van Nederland kreeg uitgereikt, dirigeerde zijn ploeg vanuit de achterlijn. Hij maakte ook nog twee goals.

De belangrijkste treffers kwamen van Adam Bezak, een Slowaak die de nationale jeugdopleiding in zijn ijshockeygekke land doorliep en nu, als enige full-prof, zijn geld verdient in Friesland. Bezak maakte de 2-2 en de 4-2, fraaie goals die zijn kwaliteit verrieden. De 3-2 kwam van een Canadees die de tweede buitenlanderspositie bij de Flyers inneemt: Yan Turcotte.

Die viel vervolgens uit met een schouderblessure, toen hij in het keiharde duel van achter werd gepakt en in de boarding knalde. Turcotte moest naar de kant en kreeg van zijn vriendin pijnstillers, een rode en twee witte, om de wedstrijd uit te kunnen zien.

Gescheurde neus

Ronald Wurm leek er aan het einde van de tweede periode veel beroerder aan toe. Hij werd door Ben Rurup van Hijs met de stick in het gezicht geraakt. 'Het was niet zijn bedoeling', meende Wurm heel sportief. De scheidsrechters stuurden de Haagse speler voor tweemaal twee minuten naar de strafbank. Zij zagen het hakken met de stick wel als een zeer gevaarlijke actie.

'Je hebt een half vizier. Die dingen kunnen gebeuren, Rurup wilde zijn stick onder de mijne plaatsen. Maar dat ging mis', sprak Wurm in de euforie van de overwinning. Hij leek niets te voelen van de wond in zijn gezicht. Spelersvrouwen kwamen om hem heen staan en spraken hun afschuw over de verwonding uit.

Wurm had op de bank maar één zorg gehad. 'Ik wilde verder. Ik mocht het ijs echter niet op toen mijn neus bloedde. Het moest eerst gehecht.'

IJshockey heeft zoveel schrik van bloed dat de wedstrijd minutenlang werd stilgelegd om de bloedspatten van het ijs te krabben. Eerst probeerde de referee dat met een schop. Daarna kwam een ijsmeester ('iismaster' in het Fries) de vloer op met een speciale krabber.

Of het publiek de confetti de goede kant op wilde schieten, niet het ijs op, was een van de welgemeende adviezen van de stadionspeaker. Pas na afloop mocht de ijsvloer bezoedeld worden, toen het negende landskampioenschap van Flyers een feit was.

Het seizoen is daarmee niet voorbij. Na de beker en de landstitel wil de Friese formatie nu ook de eindzege in de Beneliga. 'We willen alles', in de woorden van Ronald Wurm. Volgende week wacht de volgende opdracht, een kwartfinale tegen Panters Zoetermeer. In de vorm van zondag, er werd snel geschaatst en secuur gehockeyd, maakt Flyers een grote kans op de 'treble'.

Meer over