Nieuws

Fraser-Pryce is bijna de snelste vrouw op aarde, met nieuwe toptijd op 100 meter

De beste sprintster van de afgelopen vijftien jaar was Shelly-Ann Fraser-Pryce al, met twee olympische en vier wereldtitels op de 100 meter. Sinds zaterdag de 34-jarige Jamaicaanse ook bijna de snelste sprintster. Ze liep de 100 meter in Kingston, de hoofdstad van haar geboorteland, in 10,63 seconden.

Alleen de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner is sneller geweest dan Shelly-Ann Fraser-Pryce. Beeld REUTERS
Alleen de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner is sneller geweest dan Shelly-Ann Fraser-Pryce.Beeld REUTERS

Door de toptijd stijgt Fraser-Pryce op de wereldranglijst aller tijden van de vierde naar de tweede plaats. Alleen de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner, de olympisch kampioene 100 en 200 meter van 1988, is sneller geweest. Zij overleed in 1998, tien jaar nadat zij de 100 meter onder dubieuze omstandigheden in 10,49 liep.

Uit onderzoek in opdracht van World Athletics (destijds IAAF) is gebleken dat Griffith-Joyner die onwaarschijnlijke tijd liep met een rugwind van 5 tot 7 meter per seconde, ruim boven het geldige maximum van 2 meter per seconde. In de officiële resultaten is een rugwind van 0.0 meter per seconde geregistreerd. Het was de enige race waarbij die dag geen wind werd gemeten.

Een rugwind van 2 meter per seconde levert volgens het onderzoek bij vrouwen een tijdsvoordeel van circa 0,12 seconden op. Griffith-Joyner had in haar recordrace dus een ongeoorloofd voordeel van 0,18 tot 0,30 seconde. Bij een toegestane rugwind zou ze langzamer zijn geweest dan Fraser-Pryce zaterdag.

Hoeveel tijdwinst sterke rugwind oplevert, maakte de Japanse televisie vin 2016 inzichtelijk met behulp van topsprinter Justin Gatlin. Die rende dankzij vijf loeiende windturbines sneller dan het wereldrecord van Usain Bolt (9,58): hij liep 9,45 met een rugwind van 8.9 m/s.

Vermoedelijk was de windmeter voor de recordrace van Griffith-Joyner, een kwartfinale tijdens de Amerikaanse olympische trials in 1988, verkeerd geplaatst. Ondanks de ontdekking van die cruciale fout is de tijd nooit geschrapt, waardoor vrouwen al 33 jaar tevergeefs pogingen doen het wereldrecord te verbeteren.

Volgens het rapport is het eigenlijke wereldrecord 10,61, de tijd waarmee Griffith-Joyner tijdens diezelfde trials in Indianapolis de finale won (met een geldige rugwind van 1.2 meter per seconde). Dat is slechts 0,02 seconde sneller dan de toptijd die Fraser-Pryce zaterdag liep (met 1.3 meter rugwind).

Het is afwachten of Fraser-Pryce dat officieuze wereldrecord in dit olympische seizoen kan verbeteren. Haar vorige toptijd (10,70) liep ze ook op haar thuisbaan in Kingston, in de aanloop naar de Zomerspelen van Londen. Het is onduidelijk hoe snel de olympische atletiekbaan in Tokio is, aangezien er vanwege de coronacrisis nauwelijks wedstrijden zijn gelopen.

De concurrentie op de 100 meter is dit jaar ongewoon groot. De Amerikaanse nieuwkomer Sha’Carri Richardson liep al 10,72. De Jamaicaanse olympisch kampioene van 2016, Elaine Thompson-Herah, kwam tot 10,78.

Meer over