Fransen blinken uit op vijfhoogte

Het stijlboek van de Volkskrant adviseert het woord Oranje uitsuitend en alleen met mate te gebruiken in voetbalverslagen. In de afgelopen drie weken stond de prima partij van het vrouwen-bridgeteam bij het WK in Hammamet centraal....

Er gebeurde meer in Tunesië. Het WK-paren 1998 werd aan Lille toegewezen. José Diamani, voorzitter van de Wereld Bridge Federatie, kondigde aan door te gaan met zijn programma Bridge for Peace, waarmee hij bridge in ontwikkelingslanden propageert. Bezoekende IOC-leden lieten de deur voor bridge als Olympische sport - tijdens de Winterspelen - wagenwijd open. Het Olympische Comité van Azië plaatste bridge tijdens de Aziatische Spelen van 1998 in Bangkok op het programma als demonstratiesport.

De finale bij het WK-vrouwen (Venice Cup) was een herhaling van de olympiade 1996; de VS won van China. Ook het open-WK voor landenteams (Bermuda Bowl) kreeg dezelfde winnaar als de olympiade 1996; Frankrijk zette titelverdediger VS opzij.

Het l'histoire se repète is nog op een andere manier van toepassing. Om als Europees land de Bermuda Bowl in de wacht te slepen is het raadzaam bij het EK met de hakken over de sloot kwalificatie af te dwingen. In 1991 en 1993 grepen IJsland en Nederland als vierde het laatste beschikbare ticket voor het WK. IJsland, in Japan, en Nederland, in Chili, stootten vervolgens door naar de wereldtitel. Na een voor Nederland dramatisch verlopen slotwedstrijd bij het EK 1997 in Montecatini slaagde Frankrijk erin de vijfde plaats, en daarmee WK-kwalificatie, weg te graaien voor de neus van diepteleurgestelde Nederlanders.

Alle spellen van dit WK werden een uur na elke wedstrijd via de Bridgeplaza-site van internet uitgezonden. Gedurende twee weken wisselden juweeltjes van bied- en speeltechniek af met frivoliteiten, missers en blunders.

De Noor Tor Helness demonstreerde in diagram 1 nauwkeurig afspel om een scherp 6-contract veilig thuis te brengen. Noord, Geir Helgemo, zag niets in het avontuur van 2-gedoubleerd en begon met een negatief doublet om daarna met 3 de kwetsbare manche vast te leggen. Daarbij behield de jonge (27) talentvolle Noor uitzicht op slem.

(.................)

Meer over