Franse skioorden hoeven niet saai te zijn

De vaak grijze hoogbouw van Franse ski-oorden kent maar weinig fans. Maar Flaine, tegen de Mont Blanc, onderscheidt zich met stijlvol beton.

Buitenspa bij hotel Totem Beeld Foto L. di Orio
Buitenspa bij hotel TotemBeeld Foto L. di Orio

Grijs, vierkant, ongezellige hoogbouw: het imago van veel Franse ski-oorden is niet best. Het tegen de Mont Blanc aanschurkende dorp Flaine lijkt op het eerste gezicht niet anders. Maar wie beter kijkt, ziet in de betonnen kolossen de hand van Bauhaus-architect Marcel Breuer (1902-1981), de Hongaar die ook de Bijenkorf in Rotterdam ontwierp en het Unesco-hoofdkantoor in Parijs.

Eén van Breuers bekendste façades in Flaine is Hotel Totem, dat net als de rest van het skiresort in de late jaren zestig werd gebouwd op kosten van de Franse bankierstelg Eric Boissonnas en zijn Amerikaanse vrouw-met-oliegeld Sylvie. Jarenlang stond Totem leeg, een treurig symbool van Flaines identiteitscrisis (niet zo chic als Courchevel, te monumentaal om te worden vermarkt als lowbudgetbestemming). Tot de Franse hotelierfamilie Sibuet het eind 2015 in drie maanden tijd verbouwde tot vlaggenschip van hun nieuwe drie-sterrenhotellijn Terminal Neige. Het resultaat is een rauw, informeel gebouw, met binnen veel glas, metaal en, ja, beton. De inrichting, met koeienhuiden, kastanjehout, warmwollen bruin- en grijstinten en native-americandessins, is grotendeels door de familie zelf gedaan. Dat geldt ook voor de tientallen boetiekhotels, chalets en sparesorts die de Sibuets - van origine een boerengeslacht uit de Savoie - in dertig jaar hebben opgebouwd in skigebieden als Avoriaz, Val Thorens en Megève. Daar bezitten de Sibuets behalve het vijfsterrenbergresort Les Fermes de Marie ook het luxe Hôtel Mont-Blanc. In de Provence gaat het om een handvol kleinschalige hotels en op het Frans-Caraïbische eiland St. Barthes opent eind dit jaar zelfs een vijfsterren-hideaway. Alle oorden van het miljoenenimperium hebben hun kleinschalige karakter en gooien hoge ogen vanwege de huiselijke inrichting, met oog voor detail en de historie van het pand.

Loft van Marcel Breuer voor grotere gezelschappen in hotel Totem. Beeld L. di Orio
Loft van Marcel Breuer voor grotere gezelschappen in hotel Totem.Beeld L. di Orio

Praktische informatie

Het gebied rond Flaine telt 265 sneeuwzekere pistekilometers. Een weekpas kost euro 242.
Kamers in Totem zijn er vanaf euro 180 per nacht tot euro 600 per nacht, dat betreft een ruime loft.
totem.terminal-neige.com

Aanzicht hotel Totem in skidorp Flaine. Beeld L. di Orio
Aanzicht hotel Totem in skidorp Flaine.Beeld L. di Orio

Dat is vooral de verdienste van mater familias Jocelyn, die in 2005 het interieurboek A French Country Home schreef, volgens velen een inrichtingsbijbel. Haar ex-man, maar nog altijd zakenpartner, Jean-Louis gaat over het vastgoed - al mag hij af en toe ook een stoel ontwerpen. Daarnaast is hij wijnboer op één van de Sibuet-locaties in de Provence. Sinds 2011 zitten ook zoon Nicolas en dochter Marie in het bedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor de nieuwe lijn Terminal Neige, die een jonger publiek moet aanspreken. Marie heeft ook nog een eigen, op edelweiss gebaseerde cosmeticalijn, die niet toevallig in alle hotels en spa's van de Sibuets terug te vinden is. Eind volgend jaar opent een nieuwe locatie in de Terminal Neige-lijn: hotel Refuge du Montenvers, een granieten berghotel uit 1880, op 2.000 meter hoogte op de flank van de Mont Blanc, met uitzicht over 's lands grootste gletsjer, de Mer de Glace.

Hotel Totem ligt op 1.600 meter hoogte in Flaine Forum, het centrum van het autovrije skidorp. Het skigebied eromheen maakt deel uit van Le Grand Massif.

Meer over