Frans fenomeen Michaud houdt simpel stand

René Ruitenberg hoopte stilletjes dat Cedric Michaud ‘weer een beetje mens’ was geworden na zijn harde valpartij in Eindhoven, woensdag....

Michaud hield simpel stand, want hij hoefde er niet eens voor te winnen. Voor de vorm deed hij een ontsnappingspoging, maar toen de finish in zicht kwam en het peloton zich klaarmaakte voor de massasprint, hield hij zich koest. Wetende dat zijn spruitjespak – dat toebehoort aan de leider – niet in gevaar kwam, gunde hij Arjan Stroetinga de dagzege.

Michaud is dit seizoen een fenomeen op het kunstijs. De oud-skeelerkampioen steekt in de vorm van zijn leven en hoeft er, volgens Erik Hulzebosch, weinig moeite voor te doen om het peloton ‘naar de sodemieter’ te rijden. ‘Onverslaanbaar’, noemt Ingmar Berga hem. Toch kon het grootste marathontalent Michaud in Heerenveen betrekkelijk eenvoudig volgen toen hij probeerde weg te rijden. Dat zei meer over de kracht van Berga dan over Michaud.

Die is zogezegd niet te kloppen, zeker niet in de zesdaagse. Op de openingsdag legde de voormalige skeelerkampioen de basis voor de eindzege, want hij zette het peloton tot twee keer toe op een ronde achterstand. Hij besliste zo vrijwel zeker de marathoncyclus, terwijl nog vijf wedstrijden moesten worden gereden. ‘Als Cedric vier keer zestigste wordt, wint hij nog’, bromde Hulzebosch.

Nu knort de routinier wel vaker als iets hem niet zint. Maar zijn onvrede is deze keer opmerkelijk. Hulzebosch is namelijk ploeggenoot van Michaud, bij Nefit, en zou dus verguld moeten zijn met diens prestaties. Dat blijkt hij ook te zijn. ‘Ik gun het Cedric van harte, want hij moet er net zo hard voor werken als wij. Maar zo is er niks meer aan in de zesdaagse. Ik vind die puntentelling niet slim gekozen.’

Hulzebosch is niet de enige die mort over het vorig jaar ingevoerde beloningssysteem van de zesdaagse, waarin rondewinst zwaarder telt dan puntenwinst. Simpel gesteld: degene die het peloton de meeste keren inhaalt, wint het klassement en de bijbehorende spruitjeskrans. Niet degene die in alle wedstrijden zegeviert en meezit bij alle tussensprints.

In de editie van vorig jaar profiteerde de Time Out-ploeg van de nieuwe regels. Onder aanvoering van de Amerikaan KC Boutiette controleerde het team de zesdaagse van kop tot staart.

Dat Michaud en Nefit zich dit jaar oppermachtig tonen, bewijst volgens Ruitenberg dat ‘één ploeg de zesdaagse kan platleggen’. En dat lijkt hem niet de bedoeling.

In het peloton klinken steeds nadrukkelijker geluiden om het beloningssysteem aan te passen.

Hulzebosch pleit ervoor rondewinst met een aparte bonus te belonen die niet meetelt in het eindklassement. Op die manier wordt de strijd volgens hem pas in de slotfase beslist. Maar bij de bond wensen ze vooralsnog niet te tornen aan de zesdaagse. Marathoncoördinator Teun Breedijk pleit voor terughoudendheid: ‘Iets dat vorig jaar is ingevoerd, moet je niet even later aanpassen. Daar is niemand bij gebaat.’

Breedijk legt het gemor dat uit het peloton komt dan ook naast zich neer. Ook hij vindt Michaud dit seizoen ‘van wereldklasse’. Maar dat hij onverslaanbaar is, wil hij gewoon niet geloven.

‘In Breda liet het peloton hem twee keer ontsnappen. Als team heb je toch genoeg kansen om hem bij te halen? Daar is het ploegenspel toch voor in het leven geroepen.’

De verhoudingen tussen de bond (KNSB) en de marathonschaatsers zijn de afgelopen maanden enigszins verstoord geraakt. Dat kwam door de driedaagse.

Het dit jaar gestarte experiment – waarin de schaatsers in drie dagen veel korte wedstrijden moeten afwerken – had volgens de meeste schaatsers niets met de krachtenverslindende marathonwedstrijd te maken.

De ‘diesels’ konden niet in hun ritme komen. Bovendien eiste het hogere tempo veel slachtoffers. Op de slotdag kwamen enkele rijders lelijk ten val. Sommigen raakten ernstig geblesseerd.

Ondanks vele protesten zijn de bondsbestuurders niet bereid de opzet van de driedaagse te veranderen. In hun ogen passen snellere, attractieve wedstrijden bij de vernieuwing van het marathonschaatsen.

Het publiek moet waar voor zijn geld krijgen en de schaatsers zijn de artiesten die spektakel leveren, vinden ze. Ook al is een zesdaagse slechts een dag interessant.

Meer over