Frankrijk terug in top na EK-triomf

Na enkele mindere jaren is Frankrijk teruggekeerd in de Europese handbaltop. De ploeg van coach Claude Onesta versloeg in de finale van het EK overtuigend wereldkampioen Spanje (31-23)....

Van onze verslaggever

‘Een wedstrijd en een toernooi om van te smullen’, zei Harrie Weerman telefonisch vanuit de auto. De assistent-bondscoach zag samen met bondscoach Pim Rietbroek veel EK-wedstrijden, waaronder de finale, en concludeerde dat Frankrijk terecht zijn eerste Europese handbalfinale heeft gewonnen.

Met elf goals uit veertien doelpogingen schroefde Fransman Nikola Karabatic zijn toernooitotaal op naar veertig treffers. De topschutter staat onder contract bij de Duitse koploper Kiel, ook kwartfinalist in de belangrijkste clubcompetitie, de Champions League.

Weerman was nog meer te spreken over Thierry Omeyer. De Franse doelman, spelend bij Montpellier, hield zijn ploeg met kapitale reddingen in de wedstrijd en betoonde zich de drijvende kracht achter zijn team door zijn medespelers op te peppen als het even tegenzat.

Weerman: ‘Hij ontwikkelde zich tot publiekslieveling. Na elke zege gingen zijn armen de lucht in en juinde hij de toeschouwers op. Prachtig om te zien.’

Frankrijk was de afgelopen jaren enigszins weggezakt uit de wereldtop. Het team werd in 2001 wereldkampioen, maar stelde bij het Europese kampioenschap in 2002 teleur met de zesde plaats.

De navolgende jaren eindigde de ploeg bij titeltoernooien als vijfde of zesde, al werd bij het WK 2003 brons vergaard. Dat resultaat behaalde Frankrijk ook bij het WK van vorig jaar.

In de groepsfase van de Europese titelstrijd in Zwitserland was Spanje nog met 29-26 te sterk voor Frankrijk. Maar omdat de Fransen in de kwartfinale afrekenden met het sterk geachte Kroatië, was geen van beide teams favoriet voor de titel. ‘Normaal gesproken zijn ze even goed’, aldus Weerman.

Dat Spanje (Ciudad-Real, Barcelona-Cifec Portland San-Antonio) met drie en Frankrijk (Montpellier) met maar een clubteam actief is in de Champions League, zegt volgens Weerman niet zoveel. ‘Bij de Spaanse clubs spelen jongens van over de hele wereld.’

De Nederlandse afvaardiging boekte onverwacht een succesje, op bezoek in Zwitserland. Oostenrijk heeft Nederland uitgenodigd voor twee oefenwedstrijden, begin maart.

Meer over