SPORT

Frankrijk is te grote hindernis voor geplaagde handbalsters

De Europese campagne van de Nederlandse handbalsters is geëindigd met een reguliere nederlaag tegen grootmacht Frankrijk. De derde wedstrijd uit de hoofdronde ging met 18-20 verloren. Nederland bleek de gevolgen van het harde duel van een dag eerder, de verloren Slag om Zagreb tegen titelverdediger Montenegro, nog niet te boven.

De Nederlandse Nycke Groot probeert zich los te rukken uit de greep van de Française Nina Kamto. Beeld EPA
De Nederlandse Nycke Groot probeert zich los te rukken uit de greep van de Française Nina Kamto.Beeld EPA

In de middaguren kwam daar woensdag een dreun bij. Montenegro won van Zweden, met één treffer verschil. Dat betekende dat Nederland, om zich te kwalificeren voor de halve finales, het duel met de Françaises met tien doelpunten verschil zou moeten winnen. Dat was, wist iedereen met kijk op handbal, een onmogelijke opdracht.

Er stond in het duel in de lege Arena van Zagreb nog één ticket naar Boedapest op het spel. Dat was voor het duel om de vijfde plaats, dat de Europese handbalbond als troostwedstrijd heeft uitgeschreven. Dat ticket zou al bij een gelijkspel voor Nederland zijn. Dat uitgangspunt kon de nationale ploeg niet verzilveren.

Mogelijkheden in slotfase

Het werd in een leeg Kroatisch sportpaleis, officiële opgave 22 duizend plaatsen, een overwinning voor de ervaren Franse ploeg. Het team van de sterk meelevende coach Portes gumde het nadeel bij rust (7-9) in vier minuten uit. Het zag die voorsprong nog maar één keer (bij 13-13) in gevaar komen.

In de slotfase van het EK-duel kreeg Nederland nog zijn mogelijkheden. Bij 17-18 miste Sanne van Olphen de vrije kans op de gelijkmaker. Het team van coach Henk Groener speelde op dat moment in overtal, maar miste de rust aan de bal. Er was ook een gebrek aan fortuin. Goals van Goos en Van Olphen werden afgekeurd, de met veel pijnstillers en een korset spelende Estavana Polman teisterde in die fase de paal.

Nycke Groot

Alles draaide in deze wedstrijd om Nycke Groot, spelverdeler, topverdediger en schutter in één persoon verenigd. Groot, sterspeelster van het Deense Mydtjylland, maakte tien goals. Zij kon het evenwel niet in haar eentje.

In de andere wedstrijden kreeg Groot de steun van linkshandige schutter Laura van der Heijden en het kanon op links, Polman. Van der Heijden maakte tegen Frankrijk geen enkele goal en leek kapot gespeeld in vijf eerdere, zware duels. Ze was voor één keer een dissonant, net als de anders zo vernuftige hoekspeelster Martine Smeets die drie uitgespeelde mogelijkheden tegen de Franse keepster aan gooide.

American football

Polman kon, begrijpelijk, geen moment haar hoge niveau van eerdere wedstrijden bereiken. Ze was na het duel tegen Montenegro met de ambulance afgevoerd. De Montenegrijnse Lazovic zwiepte haar bij de stand 27-29 tegen het plankier. Van die tackle die goed was voor een gang naar de röntgenkamer van het ziekenhuis werd Europees schande gesproken.

Bondscoach Groener: 'Willen wij in Europa handbal spelen dat op American football lijkt? Ik dacht het niet. De scheidsrechters worden bij aanvang van zo'n toernooi geïnstrueerd. Dit soort overtredingen, een speelster die opspringt, uit balans trekken is goed voor rood. Lazovic krijgt twee minuten. Onze speelster kan gewond naar de kant.'

De coach had toegegeven dat zijn team het in die beslissende wedstrijd tegen de zilveren ploeg van het olympische toernooi van 2012 fysiek moest afleggen. 'Het is aan de andere kant ook een compliment aan mijn team. Montenegro dacht het met handbal niet te redden en greep naar andere wapens.'

Handbalcoach Henk Groener. Beeld epa
Handbalcoach Henk Groener.Beeld epa

Geblesseerde Polman ingezet

Woensdagmiddag werd besloten Polman, ondanks het beperkte uitzicht op kwalificatie, in te zetten. Teamarts Diederik Oei gaf haar een korset, waarmee de beschadigde ribben beschermd zouden zijn. De beperkingen in haar bewegingen waren Polman aan te zien. Ze ging dapper de strijd aan, maar haar grote kracht, de voorspanning van het bovenlichaam voor het enorme schot, bleek niet uitvoerbaar.

De inbreng van de vrouw van het mooiste doelpunt uit de voorronde, een toverbal tegen Duitsland, werd gemist. Groener, nog eens met spijt in zijn woorden: 'In de NBA gaan ze Lebron James niet van het veld slaan. Onze sport moet zulke talenten koesteren. Daarvoor gaan mensen van handbal houden.'

Meer over