Frankrijk heeft een 'Front International'

Welk land wordt wereldkampioen voetbal? In de aanloop naar het WK wordt een aantal kanshebbers geïntroduceerd. Vandaag: Frankrijk...

VIJF van de vijftien tot nu toe gespeelde WK's werden gewonnen door het organiserende land. De laatste keer dat dat gebeurde, was twintig jaar geleden en de winnaar Argentinië.

David Trezeguet was toen net geboren in het Franse Rouen als de zoon van een Argentijnse voetballer die bij de plaatselijke tweede-divisieclub zijn geld verdiende. David was twee jaar oud toen de Trezeguets terugkeerden naar Argentinië.

Weer veertien jaar later besloot David Trezeguet dat zijn toekomst als voetballer ook in Frankrijk lag. De Argentijnse voetbalbond verloor hem nadien uit het oog en zo kan het gebeuren dat de twintigjarige David Trezeguet de komende weken de eer van het gastland verdedigt.

België heeft de Zaïrezen Mpenza, Nederland heeft zijn Surinamers en Engeland zelfs het Gemenebest, maar het Franse voetbal lijkt de hele wereld tot zijn beschikking te hebben. Christian Karembeu komt uit Nieuw-Caledonië, Bernard Lama uit Frans Guyana, Lilian Thuram uit Guadeloupe, Marcel Desailly uit Ghana, Zinedine Zidane is van Algerijnse komaf en Youri Djorkaeff heeft wortels die hun oorsprong in Kazachstan en Armenië hebben. Frankrijk wordt op het WK vertegenwoordigd door een Front International.

De meesten van die exotische Fransen zijn inmiddels over heel Europa uitgezwermd. Van de 22 geselecteerde voetballers speelt eentje in Duitsland, eentje in Spanje, vier in Engeland en zeven in Italië. Scheidend bondscoach Aimé Jacquet kon slechts negen WK-waardige voetballers in eigen land vinden. Een van hen is David Trezeguet. Net als zijn leeftijdgenoot Thierry Henry (vader uit Guadeloupe en moeder uit Martinique) speelt hij voor Monaco.

Toen Trezeguet in 1995 naar Frankrijk kwam, probeerde hij eerst bij Paris Saint-Germain aan de slag te komen. In Argentinië had hij gespeeld voor Platense, maar veel toekomst bood dat niet. 'Een kleine club in Buenos Aires. Bovendien was ik nog zo jong dat ik zelden in het eerste elftal speelde.

Op zich had David Trezeguet het best naar zijn zin in Argentinië. 'Ik had er waarschijnijk nog gezeten als ik bij een grote club als River Plate of Boca Juniors had gespeeld. Ik kreeg de kans om bij Paris Saint-Germain testwedstrijden te spelen en dat was toen toch een club die de halve finale van de Champions League had gehaald.'

De test leidde tot niets, PSG wees hem af. 'Terwijl coach Luis Fernandez had gezegd dat ik kon blijven.' Een bliksembezoek aan Monaco verzachtte de pijn. Behalve Argentijn en Fransman is David Trezeguet nu ook Monegask.

Coach Jean Tigana heeft daarvan twee jaar later, sinds het vertrek van de Braziliaanse spits Sonny Anderson naar Barcelona, geen spijt. In de eigen competitie eindigde Trezeguet met achttien treffers als tweede op de topscorerslijst. Internationaal deed hij van zich spreken met de formidabele knal waarmee hij Manchester United buiten de halve finale van de Champions League hield.

In de zomer van 1997 speelde Trezeguet in het nationale jeugdelftal op het jeugd-WK in Maleisië (gewonnen door Argentinië). Jacquet nam pas eind vorig jaar contact met hem op toen de nationale selectie bijeen kwam voor een skivakantie in de Alpen. Zijn eerste interland was in januari tegen Spanje, waarmee het nieuwe voetbalstadion in Saint-Denis werd ingewijd.

David Trezeguet moet samen met Henry, Bernard Diomède en Stéphane Guivarc'h, de andere nieuwelingen, het fraaie voetbal in doelpunten gaan uitdrukken. Dat is het grootste probleem waarvoor Jacquet zich gesteld ziet. Defensief zit het elftal geheid in elkaar en het middenveld met de fantastische Zidane mag in de schaduw staan van de linie rond Michel Platini, die Frankrijk in 1984 het Europees kampioenschap (ook in eigen land georganiseerd) bezorgde.

Maar aanvallend is het gastland minder op dreef. Op het EK twee jaar geleden in Engeland eindigde vier uur doelpuntloos voetbal in de halve finale. Nederland werd in de beslissende strafschoppenserie verslagen, maar Tsjechië was er beter in. Van de zes oefenwedstrijden die er dit jaar werden gespeeld, won Frankrijk er drie. Al die keren werd het slechts 1-0.

Alleen Djorkaeff heeft zich tot op heden een slagvaardige spits in Franse dienst getoond. Bovendien moet Jacquet het stellen zonder Patrice Loko van Paris Saint-Germain, die wegens privé-problemen is afgevallen. Daarom krijgt David Trezeguet nu de kans zich onsterfelijk te maken in het vaderland van zijn keuze.

Bart Jungmann

Meer over