Frankie's wil is wet, Troy loopt de 100

Frankie had het tegen hem gezegd, ook Linford maakte er in Parijs een opmerking over. Dat hij, Troy Douglas, de 200 meter liep, was dom....

Hij zou zich alleen nog maar met de estafetteploeg op 'Athene' gaan richten, in zijn laatste jaar als professioneel atleet. Maar Troy Douglas, 41 jaren jong, gaat het ook weer op de individuele 100 meter proberen.

Zijn 'vrienden' Frankie Fredericks en Linford Christie hadden hem tijdens de WK in augustus met de Nederlandse 4 x 100 ploeg verrassend vierde zien worden, ze hadden zich verbaasd over zijn snelheid op de korte sprint. Douglas: 'Ze zeiden dat ik me ook weer op de 100 moest gaan richten, dat ik op die afstand nog snelheid genoeg heb.'

Steeds riep Douglas de afgelopen maanden dat hij zich louter op het estafetteproject zou gaan richten, dat hij als individueel atleet niet meer actief zou zijn op de Spelen van Athene.

Maar als grote jongens als Fredericks en Christie zo'n opmerking maken, dan ga je je toch weer eens op het achterhoofd krabben.

Nog nooit liep Douglas een korte sprint tijdens Olympische Spelen. Hij startte al in 1988 in Seoel, toen nog voor Bermuda. Net als later in Barcelona en Atlanta liep hij er de 200 en 400 meter.

In Sydney was hij er, wegens zijn dopingzaak, niet bij, pas bij de WK in Edmonton liep hij een 100 meter op een mondiaal toernooi. Hij reikte tot in de halve finale. Douglas trainde zaterdag in Sittard samen met de estafetteploeg, waarmee hij morgen naar de VS vertrekt voor trainingen en wedstrijden. Alles staat in het teken van de 4 X 100, zei hij na de training, hij zou dit jaar slechts een paar keer een individuele 100 of 200 meter lopen.

'Mijn laatste 100 meter loop ik in juli tijdens de NK in Utrecht. Daarna is het voorbij.' Waarop hij even nadacht en achteloos zei: 'Oh, nee, ik ga ook nog in Athene lopen.' Omdat Frankie en Linford dat willen.

De limiet staat op 10,21: `Ik ben er nog scherp genoeg voor.' Het estafetteproject, waarin door NOC*NSF en KNAU veel geld wordt gestoken, komt volgens hem niet in gevaar. Hij zal straks in Griekenland niet doodmoe van zijn eigen 100 meter(s) aan de 4X100 beginnen. `Er zitten in Athene vijf dagen tussen de finale van de 100 meter en de estafette.'

Meer over