Fout bij productie Nike-pak

De Nederlandse schaatsers zullen tijdens de Winterspelen in Turijn geen gebruik maken van de nieuwe Swift Skin II-pakken. Uit onderzoek van kledingfabrikant Nike is gebleken dat er bij de vervaardiging van de outfit een productiefout is gemaakt....

Op het onderbeen is een zogenoemde mesh-laag binnenstebuiten op het pakgezet. 'Dat is niet met het blote oog te constateren', verduidelijkteNike-woordvoerder Stephan Lub. 'We hebben deze week tests gedaan, waarnawe op deze productiefout zijn gestuit.' Omdat het geavanceerde pak moeilijkte vervaardigen is, lukt het de kledingfabrikant niet voor de Winterspelenfoutloze Swift Skin II-outfits af te leveren.

Bij de EK allround in Hamar klaagden de Nederlandse schaatsers over de'traagheid' van het Swift Skin en trokken ze de pakken na de 500 meter aluit. Bij de WK sprint dit weekeinde in Heerenveen was alleen Jan Bos vanplan erin te rijden. Zijn coach Ingrid Paul kreeg vrijdagavond van Nike hetadvies hiervan af te zien.

De Nederlandse, Amerikaanse en Noorse schaatsers zullen in Turijn nuwaarschijnlijk in de oude pakken uit 2002 aan de start verschijnen. DeAmerikaanse kledinggigant wordt op die manier in ernstige verlegenheidgebracht. Nike investeerde veel tijd en geld om een 'snel' schaatspak teontwikkelen. Vier jaar lang werd er aan het Swift Skin gewerkt, alleen alin de windtunnel werd de outfit liefst negenhonderd uur getest.

Meer over