Foske Tamar van der Wal wint NK natuurijs

WANNEPERVEEN - Schaatsster Foske Tamar van der Wal is donderdag op het Belterwiede bij Wanneperveen Nederlands kampioene marathon op natuurijs geworden.

ANP
Van der Wal tijdens een wedstrijd afgelopen maandag. Beeld anp
Van der Wal tijdens een wedstrijd afgelopen maandag.Beeld anp

Na een wedstrijd over 70 kilometer versloeg ze de Mireille Reitsma en Sandra 't Hart in de sprint. In 2006 was de nu 24-jarige Van der Wal al eens Nederlands kampioen op kunstijs.

Al vroeg in de wedstrijd gooiden de rijdsters van de MKBasics.nl-ploeg de knuppel in het hoenderhok en in de de tweede ronde leidde dat tot een kopgroep. Halverwege bleven Reitsma en 't Hart uit de ploeg vooraan over met Van der Wal.

Goede samenwerking
Het drietal werkte goed samen en hield een grote groep achtervolgers achter zich zodat ze onderling om de titel konden strijden. Reitsma probeerde twee keer te demarreren, maar Van der Wal wist het gat beide keren dicht te rijden. Bij een derde en vierde uitvalspoging van Reitsma moest 't Hart even lossen, maar het duo vooraan reed telkens niet door zodat er een sprint met drie vrouwen kwam.

Eerder dinsdag reden ook de Masters, de mannen boven de veertig, al het NK. Daar won Rudi Groenendal de sprint van de kopgroep voor Albert Bakker en Arnold Stam.

undefined

Meer over